Още санкции за Сирия…боеве, преразглеждане на конституцията…още слухове

[important]Някои от съобщенията се базират на слухове и писма на сирийци в блога на Джошуа Ландис.[/important]

Сирия има достатъчно възможности, за да поддържа своето население в продължение на пет години, заяви сирийският министър на финансите Мохамед Жлейлати. Жлейлати потвърди, че страната има резерви от пшеница и захар за няколко години напред, с което поиска да опровергае мненията, че санкциите и ембаргото, наложени за пореден път над страната, ще навредят на държавата (преди няколко дни министърът заяви също, че може би някои от санкциите ще повлияят на икономиката).

От своя страна, ЕС заяви, че ще бъдат наложени нови санкции върху Сирия. Те ще съдържат най-вероятно мерки срещу енергийните инвестиции, както и включване на нови лица в “черния списък” – забрани за пътувания, запориране на сметки и подобни санкции срещу хора, близки до управлението в Дамаск. Мерките ще бъдат насочени и срещу чуждестранни фирми, които добиват газ и петрол в Сирия, което може да блокира производството на петрол, докато не се намерят нови фирми.

Главният секретар на Арабската лига, Набил ал-Араби, заяви, че сирийските събития влияят пряко на Ливан.

“Сирия не е Либия…Страната има ключова роля в района и това, което се случва там, влияе пряко върху Ливан и Ирак.”,

заяви още Ал-Араби пред Der Spiegel. Също така споделя, че макар да не е видял реформи в Сирия, се надявам Башар Асад да ги извърши. На въпрос дали Арабската лига може да използва сила срещу властта в Сирия, за да спре повече убийства на протестиращи, Ал- Араби отговори:

“Само ООН може да вземе решение за използване на сила.”

Арабско издание пусна новината, че конституцията на Сирия ще бъде преразгледана (на арабски), включително и важният “Член 8”, определящ партията Баас за едноличен лидер на държавата.

В сайта Sacred Knowledge пуснаха мнение на д-р Исмаил Рай, в което се говори за висш духовник, седящ зад част от протестите в Сирия- кой е той.

В блога на Джошуа Ландис бяха пуснати писма на сирийци до г-н Ландис. Сред тях има едно, написано под псевдомин “Шийла”, чиито брат напуснал Алепо (Халеб), вторият по големина град в Сирия, и се намира извън Сирия в момента. Според неговия разказ:

  • Халеб днес не е това, което е бил преди два месеца. Хората се карат и са гневни на режима. Много престъпници са били наети от правителството, за да всяват страх.
  • Халеб се е превърнал във виртуален затвор – не може да мръднеш някъде, без да те види някой.
  • Налице е увеличаване на въоръжената съпротива, особено в Джабал Алзауйе. Очевидци разказват, че имало над 70 убити до вчера (8 септември, но няма реално доказателство за това).
  • Според някои има хиляди войници, дезертирали от армията, особено в Джабал Алзауйе (цифрите варират от 5 000 до 20 000 души, но няма сигурни данни).
  • Според местното население, голяма част от бандитите, въоръжени от властта са от два големи сунитски рода.
  • Братът на “Шийла”, която пуска писмото до Джошуа Ландис, разговаря със свой приятел за станалото преди няколко месеца в град Джиср Аш-Шугур. Според свидетелствата на семейства в града, е имало ежедневни демонстрации. Било е мирно, докато не бил убит млад мъж на име “Масри”. На следващия ден, когато е било погребението, въоръжени от властите лица стрелят хаотично и убиват 18 души. По това време някои от армията започват да се бият със стрелящите и хора нахлуват в полицейския участък, изземайки оръжие, след което се присъединяват към дезертиралите войници. Последва сблъсък и стрелба, при който са убити най-малко 120 войника. Започнали да идват подкрепления, а градът се опразнил – повече от 60 000 души напуснали домовете си в посока Идлиб, Алепо, околните села и Турция. Сега много хора се завръщат в домовете си, но се оплакват, че са били разграбени.

За съжаление, липсата на международни журналисти на територията на Сирия (освен Ал Арабия и то с ограничен достъп) прави невъзможно да се изтълкуват събитията както би следвало – с обективност и факти. Но разказите все пак се базират на реални събития, колкото и преувеличени да са понякога от местното население. Това също е сигнал, на който трябва да се обърне внимание.