Посолството на Израел в Египет разбито

Вчера вечерта Al Arabiya и Al Jazeera предаваха екшън на живо. Протестиращи, които се бяха събрали мирно пред посолството на Израел в Кайро, скандираха лозунги срещу Израел и убийството на 5 египетски войници при акция на израелската армия преди няколко седмици, когато бе предприето преследване на неизвестни извършители на две атаки в южния израелски град Ейлат. Този случай предизвика вълна от недоволство в Египет и обтягане на отношенията между Израел и Египет.

Вчера, след 22:00 часа протестиращи започват да разбиват стената, пазеща израелското посолство. Не след дълго тя пада и няколко души нахлуват в посолството, намиращо се на няколко етажа височина и махат знамето на Израел, заменяйки го с египетското. Поне час (към полунощ) документи от посолството летяха във въздуха, хвърляни от активисти през прозорците. Някои от тях съдържат конфиденциално съдържание, като писма до египетското правителство, данни на египетски сътрудници на израелското посолства и др.

Въпреки, че полицейската намеса се забави, не се размина без жертви – над 400 ранени протестиращи и 46 полицая и официални лица от посолството на Израел. Ширин Тадрос, кореспондент на Al Jazeera, съобщава, че са използвани истински куршуми срещу протестиращите.

AFP съобщи, че шест официални лица от израелското посолство са били евакуирани от египетски командоси. Израел предложи да защити дипломатите си в Египет, но най-вероятно няма да се наложи, заради засилената охрана от страна на египетските власти.

Comments are closed.