Посолството на Израел в Египет разбито

Вчера вечерта Al Arabiya и Al Jazeera предаваха екшън на живо. Протестиращи, които се бяха събрали мирно пред посолството на Израел в Кайро, скандираха лозунги срещу Израел и убийството на 5 египетски войници при акция на израелската армия преди няколко седмици, когато бе предприето преследване на неизвестни извършители на две атаки в южния израелски град Ейлат. Този случай предизвика вълна от недоволство в Египет и обтягане на отношенията между Израел и Египет.

Вчера, след 22:00 часа протестиращи започват да разбиват стената, пазеща израелското посолство. Не след дълго тя пада и няколко души нахлуват в посолството, намиращо се на няколко етажа височина и махат знамето на Израел, заменяйки го с египетското. Поне час (към полунощ) документи от посолството летяха във въздуха, хвърляни от активисти през прозорците. Някои от тях съдържат конфиденциално съдържание, като писма до египетското правителство, данни на египетски сътрудници на израелското посолства и др.

Въпреки, че полицейската намеса се забави, не се размина без жертви – над 400 ранени протестиращи и 46 полицая и официални лица от посолството на Израел. Ширин Тадрос, кореспондент на Al Jazeera, съобщава, че са използвани истински куршуми срещу протестиращите.

AFP съобщи, че шест официални лица от израелското посолство са били евакуирани от египетски командоси. Израел предложи да защити дипломатите си в Египет, но най-вероятно няма да се наложи, заради засилената охрана от страна на египетските власти.

4 Replies to “Посолството на Израел в Египет разбито”

 1. Египетската революция все повече започва да прилича на ислямската революция в Иран през 1979, останала в съзнанието на много хора с щурма на американското посолство в Техеран, в който са държани 444 дена белите мъже (останалите са освободени) от мисията. Отняколко месеца са зачестили терористичните атаки срещу Израел, идващи често от Синай.

  Когато една обезумяла тълпа крещи “Аллаху Акбар”, гори знамена и използва изкъртен уличен стълб за таран, думата “демокрация” не е първото, което идва на ум.

 2. Египетската армия се оправя в Синай, спокойно 🙂 По-добре Израел да гледа къде стреля, все пак – убити египетски войници не е добро начало.

  Ти за революцията не се притеснявай – днес официални излязоха младежи с изявление, че това не са хора, участвали в революционните комитети – една тълпа, с повече емоции, не може да бъде лице на цяло движение (още повече, че това движение днес се отрече от подобни хора).

 3. Нито египетската армия се справя със Синай (очевидно), нито израелската се справя с над 200-километровата пустинна граница – влизат терористи и оръжия, ракети се изстрелват, зачестилите случаи от 1 година показват, че двете държави има какво още да правят. Впрочем, египетските командоси заслужават поздравления.

  Колкото до убитите египетски войници – все още не е ясно изобщо кой по кого и защо е стрелял (има три страни). Че не е добро, не е.

  В страна, в която МБ и други радикални елементи имат историческо присъствие има нужда от притеснение. От една страна хора като Уаед Гоним дават надежда, отдруга повечето хора не приемат мирния договор от 1979, искат много повече участие на духовенството във властта и имат анти-семитски възгледи, това си е причина за притеснение. Може и да не искат МБ, но повечето и през 1979 не са искали Хомейни.

Comments are closed.