30 000 бедуини в Израел ще бъдат преселени

Палестинският информационен център съобщи вчера, че израелският кабинет е одобрил доклад, изготвен за преселването на десетки хиляди бедуини в пустинята Негев в израелски селища.

Като част от плана, между 20 000 и 30 000 души ще бъдат преместени от родните им места в нови селища, одобрени от израелското правителство, като Рахат, Хура и Ксайфе. Предвижда се също и признаването на арабска собственост до 200 000 дунума (мерна единица, използвана в този регион, останал от времето на османците), или 20 000 хектара земя, при реално притежание от около 1,1 милиона, а от преди 1948 година – 11 милиона дунума.

Израелското правителство ще използва земята най-вероятно за свой нужди, като компенсацията на собствениците ще е не повече от 540 долара на дунум. Тази сума не включва земеделските земи. Те ще бъдат компенсирани единствено след пълно преселване и подпис на собствениците, с който да удостоверят, че се отказват от правата си върху земята.

[warning]Да живее демокрацията и правовата държава![/warning]

 

One Reply to “30 000 бедуини в Израел ще бъдат преселени”

  1. http://blogs.oxfam.org/sites/blogs.oxfam.org/files/imagecache/blogmain/blogimages/bedouin-village-300.jpg

    За такъв тип постройки става дума, направени от тенекия, дъски и каквото попадне. Реално се доказа, че нямат собственост над тези земи, а са имали концесия по османско/британско време да обработват земеделски земи. Просто са продължили да живеят там. За бедуините им преференциални цени на апартаменти, квоти в университети и т.н., с идеята да заживея в 21-ви век, в момента наистина имат много проблеми.

Comments are closed.