Уточнения по събитията в Кайро пред израелското посолство от 9 срещу 10 септември

Преди дни пуснах мнението си относно атаките на израелското посолство в Кайро, Египет.

Сега е ред да внеса малка поправка и разяснение около станалото тогава, тъй като веднага фокусът се премести върху това, че видите ли, щом имало хора, които викат “Аллах е велик!”, това означава роля на екстремисти и революцията била един вид отиваща към “Иран 1979 година- Две”.

Най-напред да допълня, че не става дума за посолството на Израел, а за апартамент, който посолството използва като един вид склад. Там се намират и част от важни документи, голяма част, от които летяха хвърлени във въздуха повече от половин час. След това трябва да се каже, че сблъсъците в Кайро продължиха от полунощ, горе долу 00:30 българско време, до призори. Това доведе до раняването на над 1000 души и смъртта на трима. Всички тези събития се развиват далеч от израелското посолство, до дирекция “Охрана” в Гиза.

Налице на 10 септември са два инцидента – първият е разбиването на апартамента, използван от израелското посолство, намиращ се на 18 етаж. Какво се е случило там явно няма да разберем скоро, но липсата на реакция от армията и полицията е прекалено подозрителна. Вторият инцидент се случва пред дирекция “Охрана” в Гиза, където стават няколко големи сблъсъка между демонстранти и полиция, в резултат на което загиват трима души – двама застреляни и един със сърдечен удар. До ексцесиите, които за съжаление видяхме по световните медии, се стига след като полицейска кола пред посолството на Саудитска Арабия преминава през няколко души от протестиращите и това нажежава обстановката до краен предел – опожарени са полицейски коли, хвърляни са запалителни смеси и т.н. Официално Генералният щаб съобщи в своето “74 съобщение”, че са възможни атаки. Но всички снимки и репортажи за изгорели коли и биещи се хора, които видяхме не са свързани с израелското посолство, а с МВР на Египет, с които протестиращите имат сметки за уреждане още от януарските бунтове в Кайро.

Имад Абдел Малек

Третото, което трябва да се спомене, като уточнение е явната амнезия, която е най-вероятната причина в медиите да не се спомене за нарушаването на споразумението в Кемп Дейвид от страна на израелски военни части, които убиват петима египетски войника на египетска територия. Дори Барак Обама изрази съжаление за убийството на тези младежи. От неделя жертвите на изострящите се отношения между Израел и Египет са вече 6, тъй като още един войник бе прострелян на три места от израелски сили. Това е Имад Абдел Малек. Една от жертвите от преди седмици – Ахмад Галал – пък бе убит с куршум в главата.

През последните десет години в следствие на израелски операции смъртта си намират над 50 египетски войници, чиито семейства не говореха за това, поради страх от репресии от страна на правителството на Хосни Мубарак.

Въпреки, че събитията пред израелското посолство бяха възприети едва ли не, като действия на ислямистите, се пропусна фактът, че дори “Мюсюлмански братя” пуснаха изявление (на арабски) срещу случките от 10 септември. Същото сториха и най-големите младежки фракции, участвали в революцията, като “Движение 6 Април”. Опасенията са, че заради тези събития, Египет ще попадне отново под сянката на извънредното положение. Интересна е връзката на Генералния щаб с организирането на протеста пред израелското посолство. Местни твърдят, че именно армията има най-голяма изгода от сблъсъците, тъй като това ще доведе до налагане на извънредно положение – каквото египтяните помнят от Хосни Мубарак и преди това. Всъщност от 1958 година насам.

А какво да кажем за бавещото се дело срещу Хосни Мубарак? Или за непризнаването на вината на полицията за убийството на над 800 души през януари? Има далеч по-важни проблеми за разрешаване пред това да се атакува израелско посолство. В момента египтяните искат справедливост и в яростта си срещу МВР, емоциите избиват в посоки, които трябва да бъдат удържани от органите на реда. А те липсваха на 9 и 10 септември, въпреки знанието им, че са възможни ексцесии.

 

 

 

Comments are closed.