Update за Йемен: Армията установи контрол над два южни града

Войната с бойците на Ал Кайда в Йемен може би идва към своя край, след мащабна военна операция в южната част на страната.

Общо 230 войници и други 600 ранени при изтласкване на бойци на “Ал Кайда в Йемен” от два йеменски града, обявени за емирства по-рано тази година. При сблъсъците през последните три месеца са загинали и 30 важни за организацията на “Ал Кайда в Йемен” лидери в Южен Йемен.

Йеменската армия е установила контрол върху Зинджибар в събота, когато и последните екстремисти бягат под натиска на военната операция, целяща да разбие блокадата на 25 бронирана бригада на йеменската армия, останала под обсада близо два месеца в района на Занджибар. Според министъра на отбраната Мохамед Насър Ахмед, бойците се крият в планините Хатат. Министърът и хора от управлението се срещнаха в неделя с командира на южния район Махди Макуала, както и с други военни, участвали в тежките боеве в Южен Йемен. По време на това посещение вицепрезидентът Абду Рабу Мансур Хади заяви, че около 30 важни за организацията на Ал Кайда на територията на Йемен са били убити по време на битките за освобождаване на Занджибар и Джаар. Очаква се в най-скоро време над 180 000 бежанци да се завърнат по домовете си, избягали от насилието в Южен Йемен.