5-звездната Qatar Airways вече и в България

Днес на летището, докато изпращах свои роднини, видях съобщението:

“София приветства Qatar Airways”.

В арабската общност се чакаше да бъдат пуснати полетите на луксозната арабска авиокомпания до 14 септември и това стана факт. Това лято имам два повода за черпене – че пуснаха директни летни полети до Бейрут и сега до Катар,  което Близкия изток в неговата арабската част най-накрая е на картата на летището в София. Тъй като вече се убедих в удобството на полетите до Бейрут, надявам се, че ще има и зимни, а защо не и редовни, както до Катар от септември тази година. Най-удобно ще е на доста араби в България да има полети до Дамаск, например, но това остана единствено на равнище разговори и бели листа при разменените посещения на Башар Асад и Борисов.

Ето и малко повече за катарските авиолинии:

Qatar Airways е единствената 5-звездна близкоизточна авиокомпания, която ще лети директно до България и ще предлага директни връзки до Африка, Близкия Изток и Азиатско-тихоокеанския регион, съобщиха от компанията.

Първият полет до София ще се извърши на 14 септември, като седмично полетите ще се изпълняват в понеделник, сряда, петък и събота. От Доха самолетът ще каца в София в 15:30 часа и ще излита обратно за Доха в 17:25 часа.

През столицата на Катар пътниците ще имат възможност да пътуват до бизнес и туристически дестинации като Пекин, Малдивите, Банкок, Мелбърн, Шанхай, Дубай и Найроби. Ще има и междинно кацане в Букурещ. (Investor)

И БНР допълниха:

За първи път на Летище София днес с полет от Доха кацна Еърбъс А 320 на Qatar Airways. На откриването на новата въздушна линия от столицата на Катар до София на Летище София днес присъства министър-председателят Бойко Борисов. Той бе придружен от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, кмета на София Йорданка Фандъкова, дипломати, бизнесмени и други гости. “Най-добрите идват при най-добрите”, посочи премиерът по време на церемонията по откриването на новата линия в отговор на казаното от изпълнителният директор на Qatar Airways Акбар Ал Бакер, че авторитетният одит на авиоиндустрията е посочила авиокомпанията му като една от най-добрите в света. Борисов припомни, че когато е повдигнал темата при посещението си в Катар, това е тръгнало от шега. Накрая обаче то е станало факт и днес той се радва, че може да приемем една от най-добрите авиокомпании в света. Премиерът припомни, че събитието се съпътства от други важни за авиацията неща като разширението на авиобазата на Луфтханза Техник София, предстоящият строеж на гражданското летище в Балчик, което започва на 8 октомври т. г., както и ремонтите на аерогарите във Варна и Бургас от 12 октомври, на стойност 40 млн. лева. Откриването на днешната дестинация открива и огромни възможности, подчерта премиерът. Той обаче изрази надежда, че катарските авиолинии заедно с българските ще направят още доста за нашия регион в бъдеще и припомни, че София все още няма връзки с Белград, Загреб и Скопие – изключително важни по думите му дестинации за Балканите. Министър Ивайло Московски се ангажира от името на МТИТС да бъде гарант за спазване на договореностите по осъществяването на полетите между София и Доха. София е най-новата европейска дестинация в мрежата на Qatar Airways след откритите тази година нови пет – до Букурещ, Будапеща, Брюксел, Щутгарт и Венеция. Така мрежата им включва общо 26 града и представлява 25 на сто от общата мрежа на авиокомпанията, покриваща над 100 дестинации по света. Qatar Airways е единствен превозвач от Близкия Изток, предлагащ директни полети от и до София и това създава големи възможности за бизнеса, подчерта изпълнителният директор на Летище София Веселин Пейков. Пътниците от София и другите градове в България могат да направят връзки през международното летище в Доха до различни бизнес и туристически дестинации в Близкия Изток, Африка, Азиатско-Тихоокеанския регион и Южна Азия. Полетите на катарската авиокомпания от и до София се изпълняват с кратко междинно кацане в Букурещ. Полетите на Qatar Airways ще бъдат четири пъти седмично и ще се обслужват от самолет Еърбъс 320 с 12 места в Бизнес класа и до 132 в Икономическа класа. (БНР)

Comments are closed.