Убийството на иракския журналист Хади ал-Махди

Хади ал-Махди в студиото си в радио Demozy. / Joao Silva for The New York Times

“Просто заслужаваме едно по-добро управление и трябва да изсипем кофата с боклук, наречена “икономическа политика”, Хади ал-Махди

Убийството на един от най-известните иракски журналисти през последното десетилетие, Хади ал-Махди, оцветява правителството в Багдад с една много черна окраска, а обществото се пита какво следва за свободата на словото в страната.

На 8 септември вечерта, тялото му е намерено в дома му в квартал Aл- Карада с две огнестрелни рани в главата. Няма никакво съмнение, че убийството е политически мотивирано, но още е неизвестно кой го е извършил. Журналистът е представител на шиитското население в Ирак, женен е за кюрдка. До смъртта си води шоуто “Който и да слуша” по радио Demozy. В предаването си той неведнъж критикува правителството на Малики, несправянето с ширещата се корупция и лошото състояние на образователната система в Ирак. “Който и да слуша” бе едно от най-слушаните радио предавания в страната.

На 9 септември, петък, имаше протести срещу икономическата политика на иракското правителство, като имаше демонстрации в няколко града на страната. Тези действия бяха подпомагани и подкрепяни от Хади ал-Махди. Ден преди това, на 8 септември, той пише в профила си във Facebook, че е получавал сериозни заплахи заради позициите си, а два дни по-рано е казал на роднини и приятели, че може да се случи нещо ужасно. Въпреки всички продължава с програмата си и подкрепата за протестите, като на 9 септември е трябвало да присъства лично на демонстрация в Багдад. Няколко часа, след като пише последното си съобщение  във Facebook, е намерен убит в дома си.

Неговите позиции стават и причина на 25 февруари, когато има голяма демонстрация в Багдад, да бъде арестуван и бит, заедно с редица иракски журналисти, които също са били заплашвани и измъчвани. Въпреки всички заплахи, които получава, ал-Махди продължава да присъства на всички протести, залели Ирак със започването на Арабската пролет. С всяка седмица хората стават все по-малко, но той е от онези, които скандират, призовават за повече права и ясна икономическа програма, с която страната да се изправи на крака. Неговото опасение е, че Нури Ал-Малики ще превърне страната в зона на страх и мъчения, и да върне Ирак с 20 години назад. Независимо, че Махди също е шиит, каквито са по-голямата част от управляващите днес в Ирак. Когато съм слушал негови изказвания, винаги си е личало, че критиката му не се основава на етнос, религия или политически пристрастия. Единственото му желание бе да види реформи в страната си, извън която, заради репресии, живее над 10 години.

Малко след дипломирането си в Багдад, в Академията за изящни изкуства през 1989 година, Махди бяга в Сирия, а след това в Швеция, като не се връща до 2007 година. Той започва предаването си в радио Demozy, независима радио станция в Ирак.

Хади ал-Махди е седмият убит журналист от началото на 2011 година. Убийството му идва непосредствено след приемането на закон за защита на журналистите на 9 август. За мнозина активисти, ал-Махди бе символ, каквато стана и смъртта му. А това ще е проблем за правителството, което продължава да мълчи по случая.