Какво е “дългокрация”?

Три са нужните условия, за да може един дълг да се определи като “омразен”:

  1. Правителството трябва да е сключило дълга без знанието и одобрението на гражданите.
  2. Парите трябва да са използвани за дейности, от които гражданите не са се възползвали.
  3. Кредиторите трябва да са знаели за тази ситуация, но да не ги е интересувало.

Гърция и останалите страни от периферията на Европа са пред банкрут. Става дума за държавите-свини (от английски PIGS, или PIIGS): Португалия, Ирлания, Италия, Гърция и Испания. Но тези дългове трябва ли наистина да бъдат изплащани от народите? Кога, защо и с кой са подписани? Как са използвани тези заеми и в чии джобове са отишли оргомните суми, отпуснати от финансовите институции? Оръжия, пристанища, магистали, олимпийски игри и други скандали докарват до гладна смърт обикновения човек, докато се облагодетелстват обичайните заподрозрени: големи корпорации, банки и политици. Изключително интересен е и фактът, че България през последните 20 години предприема всички неолиберални рестриктивни политики, макар да не е притискана от дълговете. (http://www.dokumentalni.com/)

Целият филм Debtocracy от 2011 година. С български субтитри.

4 Replies to “Какво е “дългокрация”?”

  1. Филма е интересен, представя Гръцката гледна точка. Ама никак не съм съгласен с доводите, особено да се сравнява Гърция с банановите републики.

  2. Е, различни гледни точки:) Но не мисля, че това е само гръцката гледна точка – случаят е идентичен и със страни в Латинска Америка. Схемата си е една и съща и няма много възможни да се измъкнеш, дори да знаеш, че си вътре.

  3. Според мен са прави донякъде. Трябва всяка страна да има публичен регистър с информация за всички държавни дългове и за какво са похарчени. Така всеки гражданин ще знае за какво плаща, както знае за личните си дългове.

    Относно Гърция освен големите разходи за олимпийските игри има и огромен военен бюджет 10.4 млрд. $ само за 2011г. има данни :742 самолета, 254 хеликоптера, 81 работещи военни летища.
    Естествено никъде не говори за намаляване на военните разходи защото ще се намалят печалбите на кредиторите произвеждащи оръжия Германия, Франция, САЩ.

Comments are closed.