Ветото на САЩ по палестинския въпрос е лицемерие

Според израелския социолог Инон Коен, планът на САЩ да наложи вето на признаването на палестинската страна в ООН е проява на лицемерие и двоен стандарт. Решението на САЩ и президентът Барак Обама е от една страна компенсация за охладнелите отношения между администрацията му и Израел, и от друга удар по желаещите мир в Близкия изток. Самата идея, която се пропагандира, че само с диалог може да се постигне напредък, но не и с едностранни действия, е вредна са създаването на условия за мир в региона. Защо?

Историята учи, че в голям процент от случаите мирът се постига, когато двете страни преценят, че войната струва прекалено скъпо. В този смисъл Израел плаща много малка цена за поддържането на окупационни сили в Западния бряг – няма силна съпротива, Интифадите бяха овладени, а управлението на палестинците, без Газа, е поставено на колене – Махмуд Абас не може дори излезе от къщата си, без преди това да се обади в Тел Авив. В този контекст трябва да се проследят едностранните ходове в израелско-палестинските отношения и реакцията на САЩ към всеки един от тях. За начало можем да посочим 1991 година, когато израелци и палестинци се срещат в Мадрид, за да преговарят за мирно споразумение. Още на тази конференция резолюциите на ООН 242 и 338, отнасящи се към оттеглянето на израелските войски и връщане на земите от преди войната през 1967 година в замяна на мир, са поднесени като основа на конференцията. В същото време Израел прави всичко възможно, за да блокира възможността за мир срещу земя. Това включва конфискация на палестински земи, изглаждане на населени места и прехвърляне на еврейски заселници в окупираните земи в Западния бряг и това не се разглежда от САЩ, като блокиране на мирния процес.

САЩ не обръщат внимание на заселниците в Западния бряг, които са сериозен проблем за създаване на мир, а с всяка година се разглеждат и от израелското общество, като пречка за развитие. В края на 1991 година еврейските заселници са били 132 000 в Източен Йерусалим и 89 800 в Западния бряг. Две десетилетия по-късно, броят на заселниците в Източен Йерусалим се е увеличил с около 40%, докато в Западния бряг според Израелското бюро по статистика – с 300%! В момента има около половин милион еврейски заселници в окупираните територии в Западния бряг. Желанието на палестинската страна да влезе в ООН има своята логическа основа – ако Палестина бъде призната за равна на другите страни в ООН, това ще попречи на процесът на заселване на още заселници. Защото техният постоянно нарастващ брой, който не се дължи на естествения прираст на заселените през 1991 година, а на постоянното изпращане на нови хора, е заплаха за единството на Западния бряг и създаването на държава върху територии там – просто тези земи ще бъдат силно нарязани от появяващите се нови селища. Всъщност с политиката на последните десни правителства в Тел Авив, управляващите в Израел дадоха “зелена светлина” палестинците да поискат правата си в ООН и международно признание.

И да се върнем на въпроса за ветото на САЩ, защото заселническият въпрос е пряко свързан с решенията на Вашингтон. Досега САЩ не са използвали нито веднъж правото си на вето, за да спре израелската политика да извършва едностранни ходове,спъващи мирната инициатива. Сега администрацията на Обама иска да гласува с моралното оправдание, че едностранното решение е грешно. Може би сегашната ситуация около желанието на палестинците да влязат в ООН е последната спирка на двудържавното решение. Ако признаването бъде спънато от ветото на САЩ, след това всякакви действия за разрешаване на конфликта и намирането на алтернативи ще е значително по-трудно.

Comments are closed.