Забрана на достъп за журналисти около града, където Бин Ладен бе убит

“Репортери без граници” алармират, че от военната операция на САЩ на 2 май 2011 година, когато бе убит Бин Ладен, пакистанските власти са засилили контролът върху чуждестранни журналисти в района на града, където бе проведена операцията – Аботабад.

Целият град е поставен под извънредно положение и движението на журналистите е силно ограничено, заради “защита на поверителността и официалното разследване на смъртта на Осама бин Ладен”, казват от пакистанските власти. “Репортери без граници” призовават правителството в Исламабад да гарантира правото на журналистите да вършат работата си, тъй като това е от съществено значение за свободната преса. Липсата на прозрачност ще хвърли съмнение върху достоверността на констатациите покрай разследването. Подобна забрана е чиста цензура.

Покрай ограничаването на достъпа за журналисти се случиха няколко инцидента. В един от последните, Мухаммад Ихсан Хан, който работи като журналист за Deewa Radio, базирано в САЩ радио на пущу, е бил удрян от неизвестни лица, докато снима в периметъра на вилата, в която е живял Бин Ладен в Аботабад. Целта на Хан е била да разследва намесата на американските сили в района. 

Друга двама журналисти, на френската France 24, Ноеми Джералдин и Оливие Жули, са били арестувани близо до вилата на Бин Ладен на 7 септември и разпитвани в полицейския участък в Мирпур в продължение на шест часа от полиция и членове на Федералната разузнавателна агенция. Журналистите не са били освободени, преди да подпишат писмено извинение за дейността си. Снимките, заснети на място, са били изтрити.

Журналист от китайска телевиция, още двама пакистански журналисти – Саад Гюл и Мухаммад Билал, са били също арестувани, докато се приближавали до имението, където се е намирал Бин Ладен и, където бе извършена операцията за убийството му от американските “морски тюлени”.