Жестокост и насилие в Йемен – осми месец протестите продължават

[notice]Текстът е съставен с помощта на източници на Intidar в Йемен. Ситуацията, описана в писмата до блога е доста по-тежка, но спестяваме някои кадри и снимки, заради съдържанието им.[/notice]

Ще бъде ли призната младежката революция в Йемен? На този въпрос вече може категорично да получим отговор с фактите от последните 7 дни – убийствата по улиците в опит да се предотвратят протести, които все пак се случват, сблъсъци в Сана, Таиз и Аден, бомбардировките над висши учебни заведения в столицата…

Видео от столицата Санасъдържа тежки кадри (16+!)

Видео след удар по протестиращи в Сана:

Младежите по площадите вече осми месец се опитват да покажат на целия свят, че искат справедливо ръководство в лицето на нов президент и смяна на много висши кадри заради голямата корупция и безработица в държавата. Осем месеца те удържат на обещанията си да са без оръжие, осем месеца им се обещава промяна, която като на залъгани деца се отменя до след седмица, след месец… след три… По познатите ни вече от Египет средства- убийства, отвличания и пребиване на мирни граждани, по сценарият на скандалните лъжи при Кадафи, че “тук има Ал-Кайда” и смешни сценарии в националните телевизионни канали, водещата партия на президента Али Салех, се мъчат да убедят целия свят колко голяма е обичта на народа към тях (едно видео със сърцераздирателни слова – “Вик за любов в Йемен към президента”).

Два дни преди 11 септември, когато се навършиха 10г. от самолетното нападение на кулите в САЩ, в Йемен армията обяви, че смело се е справила с Ал-Кайда в провинция Абян. Те ликуваха и дори получиха потупване по рамото от Америка за добре свършената работа.

Сблъсъците в Абян оставиха над 10 000 човека без домове, като ги разселиха, и убиха около 30 много важни терориста – без да се споменат имената им, без да се покажат снимките им и изобщо … само бог знае в какво са обвинени. Бой, който по думите на свидетели се води на разстояние 500 метра един от друг в рамките на повече от 60 дни, операция подкрепена с безпилотни самолети на САЩ. Като резултат са унищожени множество жилищни сгради, а построеният миналата година съвсем нов стадион за 20-тата годишнина от футболното първенство на Персийския залив  бе доведен до неузнаваемост и разруха, и като изненада за всички изселени – оставени са само блоковете на започнатият за изграждане квартал за военни в края на града. Непрекъснатото напомняне на Салех за Ал-Кайда в Йемен успя да вкара в играта целият свят. Какво обаче става с всички останали милиони хора, които мирно отстояват своите искания осем месеца?

Преди седмица президентът Салех заяви, че ще подпише пълмощно, с което неговият заместник Абдо Рабу Мансур Хади има право да води преговори с партиите за бъдещи избори до края на годината. В това бяха убедени и Вашингтон, и ЕС в лицето на Катрин Аштън.  А от САЩ обещаха подписването на Инициативата на СЗО да стане до 7 дни.

И сякаш всичко е наред – младежите затрептяват в едно ново очакване, с нови надежди, че техният глас ще бъде чут. На 18 септември (шест месеца след бруталното убиване на 52 протестиращи на 18 март в столицата Сана, и 4 месеца след изгорените живи и смачкани с танкове, и булдозери мирно протестиращи в град Таиз) се случи отново същата жестока и кървава драма в Сана.

До този момент (от 18-ти до 21. 09.) убитите вече са 83-ма – сред които и деца, като най-малкото е на 10 месеца- в тежко и много кртично състояние са 47, а ранените надхвърлят 1000. По данни на д-р Тарик Номан от полевата болница:

„ Системата оказва натиск върху частните и държавни болници да се откажат от ранените граждани. Ние не знаем къде да ги препращаме. Медицинските консумативи свършват в полевата болница, а болниците които си сътрудничат с нас се оплакват от липса на кислород. Ние комуникараме с множество дестинации, но системата отказва да помогне в случая и казва „Оставете ги да умрат…”.

Само от вчера сутринта (21.09) до 10:00 часа убитите са 11, най-вече застреляни от снайперисти по покривите на жилищните сгради, които използват картечници и “Калашников”. Отделно стотици са случайно пострадали от въздушните нападения.

“Хладилните камери не достигат вече за жертвите в полевата болница” – разказва медицински работник, “налага се да използваме фризери от съседните магазини.”

Цели квартали са отцепени и се бомбандират по земя и въздух, и за тях все още няма данни колко са жертвите и пострадалите. Мобилните комуникации са нарушени и прекъсват на първата минута, електричество има само в градовете, когато международни комисии в Йемен го налагат, а повече от седмица в столицата няма и вода.

Въпреки всички външни предупреждения синът на президента Ахмед Али Салех (управляващ в момента силово) и братовчедите му по бащина линия, изправиха на нокти всички живеещи в столицата. Хората започват да се питат: „ Какво става? Защо се гласува такова доверие на тези деца и на ясно ли са какво правят?”

Същата е драмата и в Таиз.

Кървавите картини и видеоклипове ще ги ограничим с описание, защото човешкото съзнание едва ли би могло да понесе такива драми – срещу хората директно се използва средно и тежко оръжие, като се стреля в областта на главата, коремната област и гръдния кош: по улиците на Таиз се виждат обезглавени трупове, крака и ръце; по стени са полепнали разпилени от взривове черва; майки, носещи на ръце мъртвите си деца; обезобразяване до неузнаваемост.

اخر التطورات في اليمن مع احمد الشلفي 20 9 2011 – репортаж на Ал Джазира (20.09.2011)

Репортаж на Ал Джазира на английски (20.09.2011)

Три дни (18, 19 и 20.09) ръководството на младите революционери и лекарите в мобилната болница се борят да убедят организациите за правата на човека и пристигналият преди дни представител на ООН в Сана, Джамал Бен Омар, да посетят болницата и да сверят своите часовници с данните поднесени им от министъра на информацията г-н Женади. По негови данни просто нищо не се случва в Сана, има Ал-Кайда в столицата и армията трябва да се справи с нея. По националната телевизия на Йемен се вихрят песни и танци, а в минутите за реклама зрителите се наслаждават на бисквити и сокове. Някак познато звучи…

В друг частен канал следва обаждане на сина на г-н Женади, който заявява, че се отказва от баща си, имайки предвид изявленията. Да припомним, че когато стана инцидентът с 52-мата убити през март, това направи и дъщерята на г-н Женади от трибуната на младежката революция в Сана, и до този момент тя е в едни от първите редици на митингите.

Свободата на словото е отново потъпкана – убит е журналист на американска телевизия; убит е йеменски телевизионен режисьор в Таиз; а от 19.09 е задържан от републиканската армия и журналист на BBC.

(детайли по инцидента с журналиста от BBC , арестуван на пресконференцията на министъра на информацията на 19.09. 2011 г. – на арабски)

Задържан е също и лекар от Йордания.

По много от кадрите на клиповете ясно се вижда и използването на мъже от Сомалия в предните редици на републиканската армия, също така използвани и като снайперисти по покриви на частни жилища в столицата Сана. Това потвърдиха и журналисти на Ройтерс в своите репортажи. На 18.09. 2011 Републиканската армия получава помощ от Саудитска Арабия – танкове, а от 21.09. рано сутринта след 1:00 се използва и ново оръжие върху площадката на демонстрантите в гр. Таиз – лазери със зелен цвят за определяне на целите, след което силни взривове разтърсват целия град почти до сутринта.

По официални данни от международното летище, което се отваря и затваря непрекъснато през последните 3 дни предвид обстановката и въздушните нападения, на 19.09 рано сутрината са излетели два частни самолета натоварени с пари и злато.

Редно е да си зададем въпроси като:

  • Защо се използва такава сила и оръжие срещу мирни демонстранти, които 8 месеца призовават цял Йемен да не използва оръжие?
  • Защо Саудитска Арабия и държавите от Персийкия залив непрекъснато доставят оръжие на и без това втората след САЩ по оръжие държава?
  • Защо Саудитска Арабия толкова се страхува да признае революцията в Йемен?
  • Необходимо ли е да се следват думите : „Пазете се от Йемен, оставете го слаб, но не чак толкова”?
  • Необходимо ли беше унижението, с което министърът на труда от Саудитска Арабия да излезе в най-кървавия и трагичен час за Йемен на 18.09 и да обяви, че за йеменските жени ще има допълнителни преференции, като им се намери работа, като домашни слугини за 800 саудитски реала (близо 100 $ месечно) в Саудитското кралство и се загърбят молбите от жени, идващи от Индонезия и Филипините?

Ден след това кралят на Саудитска Арабия покани на гости Али Абдула Салех в резиденцията си ( след вече изпратено оръжие и отказ на Ахмед Али да се срещне със саудитския представител в Сана), за да обсъдят „мирното” подписване на пълномощното и репресиите в последните часове в Йемен.

Защо изведнъж т.н. сомалийски шабаби или може би толкова защитаваните сомалийски емигранти в Йемен, днес са използвани като жив щит от Републиканската гвардия срещу стачкуващите?

Има ли наистина Ал-Кайда в Йемен или това е само предтекст? И ако има – не е ли време да осъзнае светът кой и по време на чие ръководно време тя е приета толкова приятелски? Че същата тази Ал-Кайда взривява и взима жертви и от йеменските хора (множеството бомбени атентати в Аден през последните 3 месеца) от коли с държавни регистрации и някак си не е в редът на нормалното цял един народ да ги подкрепя, след като официално се знае кой прави пътеките им лесни ?

Защо докладът с резултатите от опита за убийство на президента Салех все още официално не е обявен, а е готов? Защо същият този доклад веднъж обвинява Ал-Кайда на полуострова, а втори път заклеймява мирните демонстранти?  Или някак по приятелски да прикрием действията на някой, трябва да обвиним 24 милиона невинни – да ги обречем и да ги оставим на и без това малкото екстри, които все още ги държаха с изправени глави – електричество, бензин, питейна вода и като награда да бъдат убити?

На 20.09 рано сутринта към 4:30, случаен снаряд пада върху къщата на военен, служил 27 години в Републиканската гвардия:

„За благодарност съм с разрушена къща, погребах дете на 4г., жена и брат, а 10-годишният ми син е в интензивното и се бори със смъртта”- разказва Т.А.

И като край: Ще се признае ли младежката революция в Йемен? До кога светът ще мълчи за всички жестокости, които стават там? Кога всички международни организации ще признаят, че на сила война не става и когато се говори с гласа на истината е по-добре да бъде чут и уважен достойно, както подобава на демократично претендиращи държави?

П.С. Вашингтон търси подходящи бази за своите безпилотни самолети над Йемен и Сомалия. Всички доказателства за опита за убийство на Али Абдула Салех преди месеци водят до сина му Ахмед. Салех няма да се върне със сигурност в Йемен, а дни преди атентата Ахмед седи повече от месец в САЩ. Опитът за убийство е бил не само за бащата, но и за най-активните, които имаха претенции, че са най-големите в партия „Мутамар” и биха попречили на Ахмед да наследи баща си след 2013г.

От снощи (21.09) до днес сутринта, 83 организации са записали участието си в разследването на 3 дневните безрасъдни убийства в Йемен. САЩ, Франция, Германия и Великобритания са заявили вече своето участие в разследването и техните делегати се очакват. Саудитска Арабия, ОАЕ, Кувейт и Судан все още подкрепят действията на Ахмед Али и няма да участват.

Вчера също така беше взето и решение в Кайро от събралата се на конференция Арабска лига, членството на Йемен и Сирия ще бъде замразено.