ЕС одобри нови санкции срещу Сирия, удрят про-правителствената Addounia TV

Сутринта на 24 септември, официалният журнал на ЕС обяви още санкции срещу Сирия. Две физически лица и шест фирми бяха включени в списъка на хора и юридически лица, изправени пред замразяване на активи и забрана за пътуване. (Syria Comment)

В добавка към по-ранните санкции върху износа и вноса на енергийни ресурси, сега има и санкции срещу медии. Доставката на сирийски банкноти и монети на Централната банка на Сирия е официално забранено.

Санкциите продължават да бъде насочени главно към най-богатия човек в Сирия и контролиращ голяма част от капиталите в Сирия – Рами Махлуф и лицата, които контролира. Друга цел на санкциите сега са официални и неофициални медии. Министърът на информацията и телевизия Addounia бяха засегнати с новия пакет от забрани. Те включват спиране на излъчване на канала на спътника Hotbird, както може да бъде забранен и в Arab Sat и Nile Sat. Съобщение относно тези санкции, може да се намери и на страницата на Addounia. В него се казва, че е гордост за телевизията да бъде санкционирана от ЕС, защото ще се докаже, че това е медийна война и конспирация срещу Сирия. Каналът заяви също така, че ще продължи излъчването си, за да показва на сирийския народ заговора срещу сирийското правителство и народ.

Друга корпорация, ударена от санкциите е Cham Holding, която също се очаква да отговори на новините от ЕС. С начален капитал от 360 милиона долара, “Шам Холдинг” стартира през 2007 година с помощта на 73 сирийски инвеститори. Новите санкциите затягат натиска срещу компанията и нейният борд на директорите. По-рано председателят й Набил Кузбари и заместникът му Рами Махлуф бяха санкционирани от ЕС. Новият заместник-председател Фарес Ал Шихаби също бе включен в “черния списък” на ЕС.  В списъка със санкции влизат още лица, поради:

Тайсеер Кала Ауад – министър на правосъдието

Асоциира се със сирийския режим, включително чрез подкрепа на неговата политика и практики, подкрепящи произволни арести и задържане.

Д-р Аднан Хасан Махмуд – министър на информацията

Асоциира се със сирийския режим, включително чрез подпомагане и насърчаване на информационната политика да се ограничава достъп на сирийски граждани до медии, различни от правителствените.

Телевизия Addounia

Подстрекава насилие срещу цивилното население в Сирия.

Cham Holding

Контролиран от Рами Махлуф. Най-голямата холдингова компания в Сирия, която се възползва от подкрепа на режима.

El-Tel Co.

Производство и доставка на телекомуникационно оборудване за армията.

Ramak Constructions Co.

Изграждане на казарми, пунктове и други сгради за нуждите на армията.

Souruh Company

Инвестиции в местни военни и индустриални проекти, производство на оръжия и части, свързани с тях. 100% от компанията е собственост на Рами Махлуф.

Syriatel

Контролирана от Рами Махлуф; осигурява финансова подкрепа на режима. Чрез своят лицензионен договор заплаща 50% от печалбата си на правителството.

Бизнес общността в Сирия е много объркана е обезпокоена и заради последното решение да бъде спрян вноса на автомобили. Очаква се през следващите дни да бъдат спрени за внос различни продукти, смятани за “лукс”.