Сагата “Катуница”

През последните няколко дни вниманието на цяла България е съсредоточено върху малкото пловдивско село Катуница, където микробус, шофиран от хора на Кирил Рашков (Познат още като Киро Циганина или Цар Киро) прегази 19-годишния Ангел Петров.

Версиите за това какво точно е станало все още не са ясни, но е сигурно, че именно хората на Рашков са провокирали насилието, при което освен Ангел, пострадаха още няколко души. Последвалата саморазправа с имуществото на Рашков, пристигането на хора от Пловдив и София, журналистическите изцепки на bTV и соло-рейтинг-кампанията на Бареков, са ни добре познати от екрана.

Лошото в случая е, че конфликтът премина на етническа основа и доведе до заплаха от сблъсъци в няколко пловдивски квартала. За щастие полицията и жандармерията реагираха адекватно (поне що се отнася до Пловдив) и предотвратиха едно опасно безумие. Българското общество бързо се раздели на хора, които мразят циганите и искат сапун, и хора, които казват, че това е криминално проявление, а не етнически конфликт. Слава Богу, вторите са доста повече от първите. Слава Богу, жителите на Катуница ясно заявиха, че те нямат проблем с циганите като такива, а само с лицето Рашков.

Циганите в Пловдив побързаха да се разграничат от Рашков, същото сториха и основните цигански лидери.

Едновременно с това, воплите за сапун бяха чути от “Атака” и ВМРО, които побързаха да си направят ПиАр преди предстоящите избори. Ръкоплясканията на хората и гневните протести са музика за ушите на политическите трупове у нас и със сигурност дните до самите избори ще са свидетел на див политически популизъм, смели изказвания и още по-смели обещания.

Същевременно, Георги Първанов, все още президент на България, заговори за назряваща революция по ленински образец. Ще си спестя цветистите слова, само ще кажа, че не е редно човек, който има претенция да е политик, историк и държавник да съпоставя България с Царска Русия от 1917г. Мога само да добавя, че комуниста дрешките си мени, но идеологията никога и ако някой се е съмнявал с какви термини и идеи говори, и работи президента, то самият Първанов ясно ни показа за какво точно иде реч.

Какво направиха журналистите? Както обикновено – нищо особено. Вдигна се много шум, изприказваха се доста приказки и в крайна сметка репортерка от bTV успя доста “професионално” да настрои цяла Катуница, а и голяма част от аудиторията срещу собствената си медия, благодарение на платени изказвания за дрогирани и пияни агитки и местни жители. Това журналистическо сепуко беше ловко осребрено от Николай Бареков, който успя да си разчисти сметките със старите си работодатели и обра славата за най-адекватно отразяване на събитията. Разбира се, неговото изпълнение не мина и без известна доза популистки речи, театралничене и ухажване на тълпата. Като добавим и няколкото не особено безпристрастни коментара, Бареков успя да направи едно “живо предаване”, в което имаше много емоции, много приказки и много малко истинска журналистика. От друга страна ТВ7 беше единствената медия, която макар и не без кусури, успя да даде пълна и задоволителна картина на случващото се. Репортажите на БНТ, bTV и Нова от периферията на събитията само демонстрираха неадекватността на “националните” медии.

Лошото в случая е, че никой няма да си вземе нужните бележки, тъй като сега всички ще са залисани да преследват Бойко, Първанов, Сидеров и останалите “герои”, а след това идват и изборите и Катуница ще отиде на заден план както толкова много други събития.

Това, което е важно, обаче, е защо се стигна до моменталното напрежение между българи и цигани в цялата страна. Кой е виновен за това? До къде ще стигне това напрежение? Това е един задочен спор, в който има много позиции и всеки гледа да дава акъл и да се прави на разбирач. Истината, обаче, е съвсем проста –  докато изпълнителната власт прави разлика между българи и цигани, когато става дума за налагане на закона, етническият проблем в България ще съществува и ще набира сила. Единственото решение е, държавата да спре да гледа на циганите като на малцинство, а да ги възприема като граждани, чийто права, но и задължения са равни с тези на останалите. Сметките трябва да се плащат от всички, престъпленията трябва да се наказват еднакво, ако щете дори глобите и контрола в градския транспорт трябва да са еднакви за всички. Истината е, че българите не харесват циганите не защото са мургави и говорят “няаак такаа”, а защото циганите остават безнакази за всяко нещо, за което българин отива в затвора или плаща глоба или понася наказание. Истината е, че циганите трябва да бъдат третирани като българи, каквито те са по законите на нашата страна, а не като някакво капсулирано общество, което живее в картонено-кирпичени резервати и за което законите са просто думи, написани на хартия.

Накрая искам да се обърна към всички гласоподаватели: моля ви, не оставяйте тези жалки инсинуации да повлияят на политическият ви разум! “Етническите” партии няма да променят нищо! Те само ще влошат нещата още повече!

Comments are closed.