Салех: “Върнах се при народа си с гълъб на мира и маслинова клонка”

САЩ: „Ние не знаехме за решението Салех да се завърне в Йемен.”

Саудитска Арабия: „Ние не можем да задържим Салех, след като неговото лечение беше към своя край.”

На 23 септември рано сутринта в петък известието за завръщането на Али Салех в Йемен беше, като топ шокираща  новина по повечето международни канали и социалните мрежи, след като от 18 септември до неговото внезапно завръщане жертвите от мирните демонстрации и цивилното население, само в столицата Сана, наброяваха вече над  120 и имаше стотици ранени.

Анализатори, запознати с положението в Йемен, съсредоточиха своето внимание и стигнаха до 4 сценария на решението за внезапното завръщане.

На петъчната обедна молитва на ул.”70-та”в Сана, където се бяха събрали привърженици на Салех под мотото „Ние сме с Палестина”, радостта от завръщането на „любовта на Йемен”  измести всякаква доброжелателност към палестинския народ  да бъде приет в ООН. Изказани бяха  благодарствени слова към кралят на Саудитска Арабия и към САЩ, а топлите думи във водещата молитва на имама:

 „Президентът се върна, сърдечният ритъм на Йемен се върна, щастието се върна, любовта се върна, логиката се върна …”

наподобяваха повече сарказъм към почти 2 милиона събрани демонстранти на другата улица, които погребваха втората част от убитите от Републиканската армия през тези дни.

За голямо съжаление „гълъбът на мира и маслиновата клонка” означаваха порой и дъжд от куршуми и самолетни атаки през следващите дни. Жертвите станаха  178, а ранените се увеличиха.

Призивът от Белия дом към г-н Салех за незабавно подаване на оставката и подписване на инициативата на СЗО не бяха чути. Във вчерашното си изказване той продължи да насърчава неговите привърженици и армията към военни действия, независимо, че предния ден беше издал заповед всички военни пунктове в столицата, намиращи се почти на километър  един от друг по всички улици, да бъдат затворени, военните и снайперистите да спрат да стрелят, войниците настанени в държавни болници и училища да напуснат, и да се приберат в своите казарми.

„Да запазим столицата” далеч не означаваше „да запазим спокойствието в Йемен” . В гр. Таиз и в гр. Аден не са спирали звуците на бомби и картечници, нито звукът на военни самолети, които ден и нощ лишават хората от сън и спокойствие – почти няма къща, на която покрива да не е разрушен и бидоните за вода да не са пробити. В гр. Аден и гр. Ходейда населението е почти без вода в компанията на 40 градусовите слънчеви лъчи, а гр. Иб вече трета седмица е без електричество.

„Няма град или село, които да не са засегнати от дълбоката криза, в която Йемен потъва с всеки изминат ден и губи по 10 млн. долара дневно заради мудните или по-скоро стопирани решения от страна на министерствата от както Салех замина да се лекува в Саудитска Арабия на 4 юни тази година” – категорични са младежите в двора на „Промяната”.

„Ние тръгнахме с искания за промяна в правителството, борба срещу корупцията и борба срещу семейното управление в Йемен в лицето на Салех,синове, братя и племенници,и неговото завръщане няма да ни спре” – каза Тавакул Карман пред тв АлДжазира, жената повела първият митинг  през януари с цвете в ръка и думите „без оръжие”.

„Не сме очаквали нищо ново, не чухме и нищо различно в изказването на Али Салех, такива речи са ни до болка познати вече 33 години и ги знаем наизуст.”

Вчера  протестиращатите отново бяха нападнати от снайперист, в резултат на което има двама в много критично положение от ранени 18 човека.

Днес 26 септември се навършват 49 години, от както Йемен се освобождава от монархичното влияние на фамилия Хамидаддин и Северен Йемен е обявен за Република.

До миналата година този празник беше честван с парад на войските на Йемен считани за „революционери” и победители над монархията, днес програмата е съкратена до празнично раздаване на дипломите на завършили висши военни офицери.

На 25 септември вечерта младежите на пл. „Промяна” отбелязаха много тържествено събитието по освовождаването на Йемен от монархията и още веднъж доказаха, че „белите гълъбите и маслиновите клонки” са символи на мира.  Символично деца, останали сираци през последните месеци, пуснаха бели гълъби, младежи предаваха щафетно огъня до като стигне до върха и бъде запален „Огънят и духът на революцията” от ръцете отново на деца-сираци.

Ето какво е направило впечатление на 23 годишен студент в Малайзия и активен потребител на Youtube от 2007г., който озаглавява своя клип „ Пламъкът на йеменският режим на 26 септември угасва”.

Очаква се Съветът за сигурност на ООН да излезе в следващите часове с решение за кризата в Йемен.