Сирийската политическа криза: Не само на улицата, но и онлайн

Един сайт, който е символ в сферата си беше хакнат, т.е. беше разбит и недостъпен. И това явно става тенденция в атмосферата на разширяващите се протести в Йемен, Сирия и Бахрейн. Кибер-войната е нещо обичайно за Близкия изток – куршумите се превръщат в “cyber bullets”, а войниците нарамват хакерските пособия и сеят смут из Интернет пространството.

Докато протестите в Сирия продължават вече шест месеца, про-правителствени хакери разбиха сайта на известния карикатурист Али Ферзат, който лежа в болница, след като бе пребит заради своя карикатура срещу политиката на сирийското правителство на Башар Асад.

Във Facebook страницата на Башар Асад можеше да се прочете следното съобщение, наричащо Али Ферзат “предател”:

До скоро вместо началната страница на Али Ферзат, можеше да се види следното съобщение:

 

Това е част от акция на група, наричаща се “Сирийска електронна армия” и няма съмнения, че е създадена от про-правителствени активисти, за да се реагира срещу активизма в социалните мрежи, насочен срещу дейността на правителството.

Тази “армия” е съставена от технически грамотни младежи, които действат на всички нива в Интернет. Използват всякакви познати методи, за да блокират съдържание, разбият сайт или страница във Facebook. Съществуват такива звена отделно за блогове, Twitter… Няма доказателства, че Електронната армия е поддържана от правителството, макар да има съмнения за това. Но не би било изненада, ако младежите са се организирали помежду си – все пак властите в Сирия имат сериозен брой поддръжници.

Една от честите тактики, прилагани от Електронната армия, е да се разбие сайт, като се остави съобщение привидно свързано с опозицията. Така се случи със страниците на “Нюзуик”, Министерство на финансите на САЩ, сайта на Опра Уинфри и др.

Със сигурност Иран помага на Електронната армия. Повече по въпроса в сайта на NPR, където бе пусната статия именно за Електронната армия: “Pro-Assad “Army” wages Cyberwar in Syria