Когато държавата е твоя

Днес, по време на предаване по случай първата копка на АМ “Струма”, премиерът Бойко Борисов обясни строителството на държавни обекти, като единственото важно събитие в страната. В отговора си на журналистически въпрос относно Катуница и последвалите събития, Борисов сподели, че  страната, когато я е взел е приличала на бойно поле и с никаква инфраструктура… И на премиера никак не му се отговаряше – просто не обича въпроси.

Да, наистина Бойко Борисов строи много. Вероятно почти, колкото хан Омуртаг. Но най-важният строеж – този на гражданското общество – е оставен все още само на чертеж и груби сметки между избори. Когато нещо е твое, ти се грижиш за него. Явно така вижда нещата премиерът ни, защото чувства България за нещо лично, без да си дава сметка, че забравя за онези, които ще ползват “неговите” магистрали. Какво каза Бойко Борисов по случая “Катуница”?

“За кое протестират… Че правим магистрали, детски градини, че градим България, че всеки ден това, което правим, е факт. Искат да ни върнат във времето – да се бият по улиците, а държавата да е в състоянието, в което я взех. Какво повече да направим? Ако това си желае народът, това да направи”, каза още Бойко Борисов. (Actualno)

Затворете я тази страница. Бог да ги прости момчетата. От нас бащата поиска едно нещо – този човек да отиде в затвора.” (Novini.bg)

„Призовавам всички партии да се държат сериозно и да не провокират политически коментари и действия, защото това би довело до допълнително напрежение.” (Дарик)

Борисов също заяви, че МВР е на страната на хората. За същото МВР ли говорим, което покровителства разни барони, крале и псевдо-царе? Ако е за него, тогава явно обществото и премиерът имат различни виждания по въпроса. В голяма степен напрежението, което виждаме днес е заради натрупването на недоволство и липса на вяра в институциите.

Как да бъде затворена страницата? Това става все по-трудно. Партии, като ВМРО и “Атака” ще използват случая, за да организират недоволството в обществена омраза срещу малцинствата. Това е именно сериозното държание на подобни фракции и властите трябва да обърнат внимание на това. Сериозността на националистически партии е именно в това, на което ставаме свидетели. Тази страница има нови и нови продължения, за да се превърна постепенно в роман. Поредният в славния български преход. В това положение премиер, президент и най-вече кандидат-президенти нямат право да се крият зад клишета и готови фрази.

Разгневените младежи искат да тръгнат в победоносен кръстоносен поход. Но не към олигархията, криминалните босове и местни феодали, а срещу малцинствата. И така, както случаят “Катуница” е криминален, може бързо да се превърне от такъв в етнически. Ако, само да предположим, протестите се бяха развили в посока мародерския елит, на улицата щяха да излязат и онези хора, които сега не са на протестите, отблъснати от говора на омразата. тогава нямаше да са 2 000 навън, а 20 000. Но сега е много вероятно да бъде изпусната отново възможността за отпор и гражданска инициатива срещу всеки, който носи знатната титла “мутра”.

 

Comments are closed.