Литургия в „Св. Александър Невски“ събра християни и мюсюлмани

Днес, 2 октомври, в катедралният храм „Св. Александър Невски“ бе отслужена литургия на български, арабски и гръцки. Събитие, което събра под покрива на този красив молитвен дом християни и мюсюлмани, гости на литургията. Според нас, като едни от организаторите на събитието, подобни жестове са винаги добре дошли в обстановка, подобна на тази, която наблюдаваме в България през последната седмица.

На арабски литургията бе отслужена от Теодосий Аталлах Ханна, архиепископ на Севастия и висш духовник от Източноправославната църква в Йерусалим. По-рано през седмицата Аталлах Ханна бе удостоен с честта да стане доктор Хонорис кауза на Европейския политехнически университет.

По-долу може да видите видео от литургията и речта на Аталлах Ханна за България и Палестина, и покана към българите да посетят Йерусалим. Също така архиепископът говори и за село Йерусалимово, известно с многобройните си жители, посетили Божи гроб. Неотдавна излезе книга за селището, както и бе посетено няколко пъти от посланика на Палестина в България. 

Публикацията е пусната първо в блога на Форум за арабска култура, които са едни от организаторите на литургията.