Над 500 нападения на израелски войници срещу журналисти

MADA Center. През последните три и половина години ( от януари 2008 г. до юни 2011 г.) израелските окупационни сили са извършили общо 428 нарушения срещу палестински и чуждестранни журналисти. Видовете нарушения са разделени в 11 категории, като най-много констатирани нарушения срещу журналисти са физически атаки, задържане, арести, нападения и конфискация или унищожаване на имущество и оборудване, както и ограничаване на достъпа на журналисти до конфликтите зони в Западния бряг.

Общ брой на израелските нападения срещу палестински журналисти през отчетния период са:

  • 2008 година – 147
  • 2009 година- 97
  • 2010 година – 139
  • януари-юни 2011 година – 45

От тези инциденти, по-голямата част от нарушенията се случват, докато журналистите покриват събития в Хеброн, Рамала и Йерусалим. Важно е да се добави, че през този отчетен период 5 журналисти са били убити , а десетки тежко ранени.

През последните три години и половина трябва да се отбележи, че броя на посегателствата срещу журналисти е спаднал. Въпреки това, в тези случаи, когато някои нарушения са отбелязали спад с 50% или повече, честотата на физически нападения се увеличава в отрязъка 2008-2010. От общо 504 извършени нарушения срещу журналисти в отчетния период, 33,7% са свързани с физическа атака.

През 2010 г. и първите 6 месеца на 2011 г., са наблюдавани 184 посегателства, като през последните 18 месеца делът на физически атаки са достигнали зашеметяващите 60% от всички нарушения.

Значителна част от нападенията се случват, когато журналистите отразяват седмичните демонстрации в различни села, засегнати от разделителната стена в Западния бряг и/или незаконните заселнически селища. В допълнение има сигнали за нанасяне на побои и получаване на наранявания, претърпени в резултат на прекомерната и неподходяща реакция на израелските сили срещу протестиращите. Често, след като е използван сълзотворен газ, журналисти се връщат с мозъчно сътресение. Нараства тенденцията войници да изстрелват гранати със сълзотворен газ директно върху телата на протестиращи и журналисти.

Въпреки статистиките, израелските правозащитни органи продължават да бездействат. От 504 наблюдавани нарушения от 2008 г. насам, само един случай е бил отнесен в съда, като делото, приключва с оправдаване на войниците по всички обвинения. Тези нарушения и липсата на отчетност на техните извършители, представлява абсолютно нарушение на международните закони за човешките права, които гарантират свободата на изразяване и правото на журналистите да работят безопасно и безпрепятствено. По тези причини статистиката се доближава до страна като Пакистан – най-опасната държава по отношение работата на журналистите. Там от началото на година до сега са убити 8 журналисти.