Благодарим. Сега, върнете се в казармите

Протестиращи в Египет са настроени изключително срещу фелдмаршал Тантауи. Image by Gigi Ibrahim

Нека го кажем направо – египетският народ е изморен да слуша обещания. В арабския свят обещанията на властите са силни, колкото сняг на пролет. Те се стопяват веднага, щом парите озарят със сиянието си лицата на елита. Затова в Египет не искат да слушат повече – нито армията, нито полицията, нито провъзгласили се за ментори на Революцията лица, обичащи изяви по телевизията. Но SCAF, или египетската армия, има други планове за народа, който трябва да защитава.

Рано тази сутрин египетската военна полиция блокира подстъпите към Телевизионния център в Кайро поради очаквани опити на християни-копти да проникнат в сградата. Около Телевизионния център е разположен полицейски кордон, блокирани са също всички улици, водещи към него. Военната полиция се опасява от щурмуване на сградата, след като вчера през целия ден тя беше обсадена от митингуващи копти, които замеряха с камъни полицейски бронетранспортьори, нападнаха войник и блокираха движението на транспорта по близкия булевард край брега на Нил.

Повод за протестите на коптите стана конфликт заради строеж на църква в близкия град Едфу, тъй като коптите сапротив това строителство. В същото време се готви поредната протестна акция на столичния площад Тахрир, която трябва да протече под лозунга “Благодарим. Върнете се в казармите.” Тя е насрочена за този петък и е по инициатива на Коалицията на революционната младеж на Египет – същите, които стартираха големите протести в Египет в началото на годината. Акцията ще е насочена срещу твърде продължителното присъствие на армията начело на властта в страната, както и срещу бавещото се дело срещу Хосни Мубарак. Младежта възнамерява да поиска от председателя на Върховния съвет на въоръжените сили маршал Хюсеин Тантауи да предаде незабавно властта на граждански политически дейци и да се върне към военната служба.

Египетският блогър и активист Майкел Санад е в ареста, защото критикува военните съдилища, създадени след януарските събития в Кайро. Днес ще е 40-ят му ден в гладна стачка. Подкрепете го, ако и вие сте срещу създаването на военно управление. Защото винаги може да се случи и във вашия двор.