Какво се случи в Саудитска Арабия?

Както често се случва, трудно е да се прецени какво се случва в Саудитска Арабия, що се отнася до нейната вътрешна политика.

В понеделник бунтове разтърсиха крайбрежния град Катиф в източната част на Саудитска Арабия. Шиитското население на града излезе по улиците, за да протестира срещу политиката на репресии. Държавната телевизия на обвини за ставащото “чужда сила”, като не е трудно да разпознаем в тази чужда сила Иран – дългогодишният съперник на саудитското кралство за влияние в Близкия изток.

Кадри от Al Jazeera показват хаос по улиците на Катиф, стрелба по протестиращите и нарастващо напрежение. 

През март тази година също имаше протести в източната част на Саудитска Арабия. Напрежението между шиитското малцинство и управляващото сунитско кралско семейство се изостри след навлизането на саудитски сили в Бахрейн, където помогнаха в потушаването на бунтовете там. В Бахрейн малцинството сунити, кралското семейство, управлява за сметка на мнозинството от населението, което е шиитско. Саудитска Арабия смята за територия на своето влияние малката островна държава и затова правителството в Манама поиска помощ от Рияд. Това разяри Иран, които също имат интереси в Залива, по-специално Бахрейн. Политиката на Техеран включва покровителство над всяка шиитска общност в Близкия изток и това е една от причините да има напрежение между Саудитска Арабия и Иран. Възможно е сегашните протести в Катиф да са разпалени от иранската външна политика, която нямаше да успее, ако в Саудитска Арабия нямаше двойно прилагане на стандартът на живот спрямо сунити и шиити.

След протестите в понеделник се съобщава за 14 ранени. Активисти съобщават и за убити. Държавната преса съобщава, че част от протестиращите са въоръжени. От своя страна активисти за човешки права в Саудитска Арабия обвиняват правителството в ужасяващо потискане на протестите – три дни след събитията в понеделник, много семейства са репресирани от полицията.

Бунтовете в Катиф имат и своята социална основа – липсата на свобода на словото и изразяване разпалва анти-правителствените настроения сред голяма част от населението в саудитските провинции.

Comments are closed.