Напрежение в Кайро

На 9 октомври, мирен протест в Кайро (Египет) се превърна в кървав кошмар. Новините, обновени редовно през цялата вечер, както и няколко снимки, следват.

[Update] По последни сведения, жертвите са 24 и ранените 212, между които 107 цивилни и 86 военни.

Премиерът произнесе двеминутна реч, в която покани египтяните да не се поддават на влияние от слухове. Той осъди случилото се днес и го нарече “стъпка назад”. Според него, размириците днес са предизвикани от “невидими пръсти” и са доказателство за чуждестранна намеса. Той смята, че единността на страната е застрашена не само от от чуждестранна конспирация, но и от вътрешни напрежения, като сектаризъм например, които могат да застрашат връзката, която съществува между народа и армията. Шараф нарече днешните събития “ненужна бруталност” и завърши речта си, зовейки египтяните да са обединени и да се пазят от чуждестранна конспирация. Нито дума за евентуална анкета или някакви конкретни мерки, които биха могли да бъдат взети в бъдеще.

Доклади пристигат, че в Александрия се организират локални комитети от цивилни граждани, които да пазят църквите и джамиите тази нощ. Много малко информация имам за момента за какво се случваше в Александрия, знам само, че протести имаше и там от часове насам.

Случилото се днес е много обезпокояващо: за първи път, армията се обърна срещу протестантите и станахме свидетели на истинско насаждане на религиозна омраза, за да се оправдаят акциите на военната хунта. Тепърва ще се пишат анализи по случилото се. Както някой го написа в Twitter: египетската армия се превръща в окупационна сила. Според много египтяни, “чуждестранната конспирация” е пълна глупост: напротив, кошмарните събития от тази неделна вечер са били грижливо организирани с цел да бъде разделен народа.

(Rayna)

[Update]  Различни доклади бяха направени за намеса на военната хунта в работата на няколко неправителствени частни медии. Например, Al Hurra News бе затворен по-рано тази вечер. В същото време, Египетската национална телевизия разпространи няколко доста шокиращи комуникета, в които имаше призиви гражданите да излязат да пазят армията от коптските атаки. Това целенасочено инсталиране на религиозна омраза беше изтълкувано от доста хора като подклаждане на гражданска война.
Няколко човека докладваха по различни социални мрежи, че армията се опитва да събира апаратите и камерите на възможно най-много хора, за да не се разпространяват снимки и видеозаписи за случилото се днес.

Междувременно, броят на жертвите достигна 23, а този на ранените – поне 174 (официални данни и Al Arabiya). Премиерът Есааф Шараф и ръководещият военната хунта Маршал Тантауи са държали извънредна сесия за събитията от деня. Полицейски час бе обявен за периода от 2 до 7 тази нощ, първоначално само на региона на площад Тахрир (Масперо е в непосредствена близост), по-късно и на Абасея.

Споменато беше, че шейховете от Ал-Азхар са се съветвали с папата какво да предприемат и Големия Муфти, шейх Али Гомаа, осъди случилото се днес, съобщи Al Masriya TV.

Рапортите и свидетелствата за насилие в коптските болници се множаха всеки час. Накратко, военни арестуват ранените. За сега няма сведения колко са арестуваните.

Демонстрации започнаха в късната вечер в квартала Талаат Харб и исканията бяха за края на управлението на военната хунта. Реч на премиера Шараф е очаквана по националната телевизия след минути.

(Rayna)

[Update — Images] 

Размирици в Кайро
Размирици в Кайро: NileTV
Размирици в Кайро
Размирици в Кайро: Al-Jazeera Live
Евакуация на един ранен човек (около преди 3 часа, Кайро). Кредит: Шафик Кудус

(Rayna)

[Update] Ситуацията не се успокоява в Кайро. Сблъсъците между пацифично протестиращите и армията продължават, докладите за присъствието на платени от военната хунта лица се увеличават. Не е ясно какво точно започна тазвечершните размирици.

Което е ясно е, че манифестацията на Коптите е било едно официално обявено събитие. Техните искания са доста точни:

  • те искат да им се бъдат дадени същите цивилни права, както и на сънародниците им с мюсюлманска вяра.
  • cъщо така,  промени в закона за строеж на църкви,
  • реконструирането на тези храмове, които бяха атакувани от екстремистки ислямистки движения откакто Революцията започна както и подвеждане на атакуващите под съдебна отговорност,
  • освобождаване на задържания от хунтата коптски блогър Майкъл Набил.

Демонстрацията с тези искания беше тръгнала мирно от Шубра, квартал с предоминантно коптско население. Тя трябваше да се присъедини къъ друга, по-малка демонстрация, която се случваше пред сградата на египетската национална телевизия, на Масперо. В момента на съединяването на двете демонстрации, коптската е била атакувана от хора, които са започнали да хвърлят камъни. В този момент нещата са излезли от контpол, като намесата на армията е много брутална.

По последни данни, поне 3 войници се водят починали. Докладите за цивилните жертви варират: според Ал-Джазира, има 4, но според демонстранти и свидетели – поне 17, египетското здравно министерство докладва 12. Ранените са поне 37 според различни медии, поне 70 според свидетели.

(Rayna)

Ожесточени сблъсъци в Кайро. Протест на коптите срещу религиозното напрежение в страната, се превърна в пълно фиаско. Армията атакува директно с куршуми – 2 войници са убити и над 30 цивилни ранени. Но това не са сигурни данни – възможно е да има още убити. Не е ясно защо по-рано коптите са били атакувани, въпреки, че около организацията на протеста, в който взимат участие над 10 000 души, не е имало проблеми.

Comments are closed.