Онлайн протест в Македония срещу Skopje 2014

След множество перипетии, неясни съобщения и шикалкавения, най-после е ясен планът за Skopje 2014. Той е съгласуван между общината на столицата и правителството. Според идеята, столицата Скопие трябва да бъде подобрена и модернизирана, което ще включва и изграждането на монументи, един от които е паметникът на Александър Македонски:

Преди година в Global Voices колегата Филип Стояновски написа, че въпреки всичко, в Интернет се наблюдава бунт срещу реализацията на Skopje 2014, като негодувание има още преди година. Една от причините хората да не харесват плана е, че е дело на ВМРО-ДПМНЕ, които от ден на ден има все по-голямо неодобрение. Другата, но не по-малка причина е, че проектът би струвал прекалено скъпо – според активисти в състояние на криза и за страна, като Македония, е абсолютно престъпление да се хвърлят милиони за подобни грандомански желания.

На базата на публикацията в Global Voices в CNN се появи видео, показващо реакцията на част от обществото днес към Skopje 2014. Тя не е много по-различна от тази преди една година.

При разговора ми с Филип Стояновски, проведен след пускането на видеото в CNN, става ясно нещо друго. Според Стояновски Skopje 2014 е проект за пране на пари и “антиквизация” – т.е. да се използва древната история, за да се създаде по-силен македонски национализъм. А това може да струва скъпо, не само в пари.

Под таг #Skopje2014 в Twitter могат да се прочетат доста мнения, повечето отрицателни. Преди година потребител на Twitter сравни видеото от презентацията на Skopje 2014 с трейлъра на играта Ceasar IV:

[blackbirdpie url=”https://twitter.com/#!/FlavrSavr/status/8638591623″]

Според мнозина този проект ще бъде завършен, въпреки продължаващите вече година критики (още от февруари 2010 година). Управляващите в Скопие са си направили сметки. Отново без желанието на обществото, което в момента не се нуждае от мегаломански идеи. На края на разговора ни, Филип допълни, че за съжаление “историята е заложник на политиката”. Е, виждайки всичко това в съседна Македония, пък и у нас и останалите балкански страни, не мога да не се съглася…

А гаврата с проекта на ВМРО-ДПМНЕ не спира. Потребител на Vimeo дори пусна видео, в което изразява отношението си към паметника на Александър Македонски, изграден като част от проекта Skopje 2014. На него младежът се разхожда гол около паметника:

Swimming in THE FOUNTAIN from Goce Delcev on Vimeo.