Президент на всички българи ли?

Признавам, че за пореден път останах шокиран от българските медии. Преди четири години, когато Първанов агитираше за предизборната си кампания, той заяви (цитат по памет):

“Искам да съм президент не на България, а на всички българи.”

Или казано с други думи, човекът искаше да се изтъкне като фигура, обединяваща всички българи – тези в България и повечето извън нея… Както добре се сещате, това са пълни глупости, но по-лошото е, че някои национални медии прихванаха “президент на всички българи”, като октомврийски грип. Вирусчето кротуваше дълго време и мислех, че тази глупост вече е забравена…Уви, оказа се че греша.

Преди няколко дни, по една от водещите медии у нас, говорителката по новините се изтипосва с въпроса: “Кой ще стане президент на всички българи?”. Потръпвам от ужас! Знаех си, че нивото е паднало, знаех си, че политическият популизъм се е просмукал в медиите, но мислех, че поне подобни словосъчетания са отпаднали от новинарския речник… Колко съм заблуден! Какво за Бога значи “Президент на всички българи”? Това някоя нова титла ли е? Някой е променил конституцията без да разбера и си имаме нова форма на държавен глава? Поне да бяха променили и други неща…. Истината е, че политическият популизъм, примесен с новинарска импотентност винаги дава един и същи резултат – пълни глупости.

Нека поразсъждаваме малко… Единствената подобна титла в нашата история е “цар на българите”. Забележете – цар на БЪЛГАРИТЕ, а не цар на БЪЛГАРИЯ. Защо е било това? Много просто: по времето, когато титлата е въведена (1908г.) 1/2 от българите все още са под чужда власт, което означава, че България и там където живеят българите, са две различни неща. Титлата ясно подсказва, че царят, парламентът и българският народ в България ясно съзнават, че ще трябва да се свършат разни неща преди България и Българите да означават един и същи географски ареал…

Знаем какво става в периода 1911-1919г. Както и да е титлата остава, а нуждата да се връщат български земи е дори по-голяма от преди това. Окей! Идва комунизма, нямаме вече цар, в щедрата почва на интернационала не виреят националистки титулатури, така че шефовете на ЦК са си шефове на ЦК, глави на Президиума и т.н. Партията заменя нацията и така 45 години. Дойдоха промените, наговориха се много глупости и още повече глупости се свършиха, но в крайна сметка стигаме до сегашните президентски избори… И пак стои въпросът – “Какво означава президент на всички българи”? Какво предполага този термин? Какво разбират хората, които го употребяват?

Живеем във време, в което всеки втори българин мрази страната, в която живее и би искал да я напусне. Живеем във време, в което най-атрактивният кандидат-президент пее пънк и ска. Живеем във време, когато национални символи не съществуват или ако съществуват, никой не го е грижа за тях…

В такова време няма как да има президент на всички българи, просто защото на повечето българи не им пука кой е президент. Настоящата кампания се отличава с безлични кандидати, кой от кой по-неподходящи за поста държавен глава. Липса на визия, липса на постижения, престиж и подкрепа от страна на хората…това са само част от симптомите на политическата импотентност. За съжаление по телевизията не тече реклама на лекарство, което може да лекува тези симптоми, а какво остава за самото заболяване. В България към момента няма политик, който да има право да претендира, че може да е президент на всички българи. Не само, защото няма човек, за който всички да са съгласят, че може да е символ на нацията, но и защото не е ясно кои всъщност са българите. Катуница беше само миг от един процес на разпад на нацията. Понятието “българин” се гради върху неясни характеристики, като пигментация на кожата, говорими диалекти и прочие. Истината е, че вече няма значение дали си роден в България, ходиш на българско училище, говориш някаква форма на български език… Правото на самоопределение е отнето от псевдо-националистки позиви и лозунги. Логично тогава, хората се асоциират с това, което им е най-близко и никой не може да им отнеме – етноса. Така че накрая ще имаме цигани, турци, арменци, евреи, араби, китайци, шопи, мизийци, перничани, пловдивчани, русенци….но не и българи. Ние сме част от един обезверен народ, който е загубил всякаква вяра в своето бъдеще тук в България. Когато заминем на вън, не се показваме много много кои сме и от къде идваме, защото за съжаление, извън България се смята за срамно да си българин и малцина са тези, които искат да останат в чужбина и открито заявяват своя произход.

Препоръчвам на политиците да си вършат работата, а не да си измислят титли, защото знатните титли дрънчат на пиринч, когато не са останали хора, които да управляваш…

Comments are closed.