Хаштагинг и офлайн

Имате ли проблем с разбирането на заглавието? Може би да. Но то представя една нова тенденция, породена от развитието на социалната мрежа Twitter. Тоест?

Twitter използва т.нар. “хаштагове” (hashtag), за да обозначава и улеснява търсенето на tweets (обновявания, статуси), като ги систематизира и разпределя тематично. Т.е. ако напишете в статуса си в Twitter към съобщението “#Libya“, то ще може да се намери в целия поток съобщения в Twitter, обозначени със същия таг. След началото на протестите в арабския свят, hashtags станаха все по-използвани. Обозначаването с таг прави разпознаваема дадена кампания, особено в страни, където има силна цензура и съответният “етикет”, “таг”, бива използван между активисти, за да пращат определени съобщения.

Все по-често могат да се видят #jan25 , #Egypt, #Libya, #Syria или новите #Occupytogether, #OccupyWallStreet и други и офлайн – т.е. върху фланелки, шапки, постери, графити и дори татуировки. Може да се каже, че начинът на изписване на таговете с “#” стана символен и се използва от много активисти. Ето някои примера, поднесени от колежката от Global Voices, Jillian York, участваща и в EFF (Electronic Frontier Fondation).

На протест в Бостън в подкрепа на мароканските активисти - в случая е използван тага #feb20 на движението "20 февруари".
От протест в Кайро - на постера е използван тагът #jan25 - датата на масовите демонстрации срещу Хосни Мубарак.
Протестиращ в Ню Йорк - използван е общият за тези демонстрации таг #Occupy.
Фланелка с таг #feb17 - относно протестите в Либия.
Антивоенен графит в Кайро. Тагът е свързан с абревиатурата на генералния щаб - SCAF.