Деца в затвора – призив за тяхното освобождаване

Спешен апел UA 5/11 на Палестинската секция на Международното движение за закрила на децата

На 11 октомври 2011 Израел и Хамас обявиха, че са постигнали сделка да бъдат освободени палестински затворници взамяна на освобождаването на израелски войник – Гилад Шалит. В рамките на договореното общо 1027 палестински затворници трябва да бъдат освободени на два етапа, които стартират на 18 октомври и обхващат срок от два месеца. На 16 октомври, неделя, израелските власти публикуваха списък с 477 затворници, в това число 27 жени, които следва да бъдат освободени на първия етап – на 18 октомври. Списъкът не включва деца. Палестинската секция на Международното движение за закрила на децата не може да потвърди колко деца ще бъдат освободени на следващия етап през декември 2011, и дали изобщо ще има такива.

Според последните диаграми, публикувани от израелската служба „Затвори” и Палестинската секция на Международното движение за закрила на децата, към края на септември в израелските учреждения за лишаване от свобода е имало 164 палестински деца (на възраст 12-17 години), включително 35 малки деца – на възраст 12-15 години. Седемдесет и шест от тези деца са с присъди, а 88 са държани в предварителен арест.

Всяка година средно 700 палестински деца (12-17 години) от Западния бряг биват съдени от израелски военни съдилища, след като са били арестувани, разпитвани и задържани от израелската армия, полиция или агенти на сигурността. Според оценките около 7500 палестински деца са били задържани и съдени в системата от 2000 г. насам. Години наред имаше достоверни доклади за мъчения и/или малтретиране във фазата на ареста, транспортирането и разпитите в системата. Мнозинството от тези деца са обвинени в замеряне с камъни.

Малтретирането започва от момента на ареста, когато много от децата съобщават, че са преживели ужасяващи нощни нахлувания в семейния дом, преди да бъдат завързани, често дори болезнено, и да им бъде сложена превръзка на очите. Дестабилизиращият ефект на тези нощни арести се подсилва от факта, че малцина родители биват уведомявани къде ще бъдат отведени техните деца, често посред нощ. Обичайно за много деца е, пътуването до центъра за разпит да бъде съпроводено често с по-нататъшни страдания, било поради начина, по който е държано детето, или чрез по-нататъшни физически или вербални унижения. Транспортирането може да трае много часове и често съдържа междинни спирки в заселнически колонии или военни бази, където се появява друго малтретиране, включващо в отделни случаи продължително излагане на атмосферни влияния, лишаване от вода и тоалетна.

При пристигането в центъра за разпити децата биват разпитвани сами и рядко биват информирани какви са техните права, особено за правата им против самообвиняване. Техниките на разпит често съдържат комбинация от сплашване, заплахи и физическо насилие с ясната цел да се получи самопризнание, което в някои случаи е написано на иврит – език, който малко от палестинските деца разбират. След като приключи етапът на разпитите в системата, мнозинството от децата остават в предварителния арест в очакване да се явят на процес пред военен съд. Основната улика срещу повечето от децата във военните съдилища е или тяхното самопризнание, или показанията на друго дете, което е бил подложено на подобно третиране. В преобладаващия брой от случаите децата пледират виновни, защото за тях това е най-бързият начин да излязат от системата.

Преобладаващото мнозинство от палестинските деца в израелските места за лишаване от свобода са държани в затвори вътре в Израел – в нарушение на Член 76 от Четвъртата Женевска конвенция, която забранява трансфера на затворници вън от окупираните територии.

Може ли да се помогне?

Да. Изпращайте призиви към израелските власти с настояване да освободят палестинските деца, държани понастоящем в места за лишаване от свобода, включително всички деца, изтърпяващи присъди, както и онези, които са държани в предварителен арест.

Адресирайте призивите до:

  • Вашите народни представители;
  • Посолството на Израел във Вашата страна; в България то е на адрес: 1463 София, пл. “България” № 1, а мейлът е info@sofia.mfa.gov.il

Моля, ако получите някакъв отговор на Вашите апели, информирайте Палестинската секция на Международното движение за закрила на децата (DCI-Palestine), като посочите номера на настоящия апел – UA 5/11

Източник