САЩ се извинява на шиитите в Ирак, сунитското население е под натиск

Само четири нападения в Ирак са съобщени за последните два дни – това е нещо, което отдавна не се бе случвало в тази изстрадала страна. В тях, един иракчанин бе убит, а друг ранен. В политическите новини пък се носи един облак: посланикът на САЩ се извини на иракските шиити за това, че не са подкрепили “Арабската пролет” преди 20 години. Иракският премиер, обаче, продължава систематичния си тормоз над сунити под прикритието на “разследване и преследване на бивши членове на партията Баас”. С което се забива още един клин в иракския народ, който продължава да се разделя, вместо да се обединява. За това разединение определено помагат и изказването на американския посланик, и премиерът Малики. 

Посланик Джеймс Джефри всъщност говори за бунта на иракските шиити през 1991 година и, че САЩ са можели да подкрепят тогава лидерите на опозицията (срещу Саддам Хюсеин). Тогава, както и сега, американската дипломация се дразни на иранската подкрепа за бунтовниците, затова Вашингтон решава да остави Саддам да запази властта си, като буфер срещу Техеран. А много иракчани си спомнят как американските военни просто седят и гледат какво се случва.

В Кербала, премиерът Нури ал Малики заяви, че заподозрени за връзки с партията Баас ще трябва да подпишат документи, с които да се откажат от своята лоялност към вече забранената в Ирак партия или ще последва процес срещу съответното лице. През последните седмици няколко души бяха задържани по подозрения, че принадлежат към редиците на Баас, но много сунити вярват, че това е просто извинение на доминираното от шиити правителство да използват всякакви методи, за да ги тормозят. По времето на Саддам Баас бе управляваща партия и Малики вижда възможност днес за реванш. Той предупреди управниците на провинциите, че няма да се толерира отцепване или създаване на полу-автономни области, използвайки под претекст, че са потискани от правителството. Именно заради репресиите на партията Баас кюрдският района в Северен Ирак се обособи като Иракски Кюрдистан. Скоро след това примерът последва и провинция Дияла.

За последните дни станаха няколко нападения, като в едно от тях, членът на движението Сахуа, шейх Али Шехан Ал Макадми беше убит. При друго нападение полицай се размина с опит за убийство, а в Мосул силите за сигурност спряха линч срещу къщата на кмета.