Добре дошла, Al Jazeera Balkans

Al Jazeera стъпи и на Балканите.

Най-накрая, мисля. След години обсъждане дали да има офис на арабската телевизия, централата в Катар реши да открие офис, който да покрива Западните Балкани – Словения, Босна и Херцеговина, Хърватска, Сърбия, Черна гора, Косово и Македония.

От това, което виждам на сайта, той е напълно функциониращ и пълен, подобно на английската версия на Al Jazeera. Има и онлайн излъчване

Al Jazeera Balkans засега не включва България, както и няма излъчване през кабелен оператор. Може да се следи през сайта или сателит: W3C 16°E (EUTELSAT), RX Freq: 12676 Mhz, Symbol Rate: 2800, MODCOD: 4PSK FEC ¾, Polarisation: POL X (horizontalna)

Не знам дали има кореспондент от България за новия канал на Al Jazeera, но съдейки по реакции в българското интернет пространство, телевизията се възприема като “поганско нашествие”, “влизаща, заради интереси на Турция”, “мюсюлманска телевизия” и подобни. Което е абсолютна глупост, но настроението засега е такова. Предаванията ще са на сръбски, хърватски, босненски и черногорски.

Може да прочетете информация от Дневник, BBC, Al Jazeera English, WebCafe. Аз лично се радвам на това разрастване на Al Jazeera, особено, че се случва в район като Балканите. Тук има сериозна нужда от големи канали, които да засилят ролята на журналистиката, особено в нашия район. Надявам се, че други големи медии ще последват примера й.

Comments are closed.