Ирански официални лица се срещат със сирийски опозиционери

Британският вестник The Telegraph пише за среща на 14 ноември между ирански официални лица и хора от сирийската опозиция, сред които и видният активист Хайсам Манна. Има ли сигнали, че властта в Дамаск ще изпадне в още по-голяма изолация? Арабската лига, водена от политиката на Катар, вече обсъди санкции срещу Сирия, ЕС не остана по-назад, дори Китай в лицето на говорителя на външно министерство, заяви подкрепа за “желанията на Арабската лига да прекрати тази криза”. А сега и тези новини, идващи от Техеран за срещи с опозиционни фигури и по-точно Националният координационен комитет. 

Иран се опитва да се свърже с опозицията на властта в Дамаск, но засега без успех – поради липсата на общо доверие и позиция по отношение на Иран и ролята му в Сирия. Сирийски активисти от опозицията твърдят, че в началото на протестите, членове на иранските елитни военни части Al-Quds Force, част от Революционната гвардия, са работили заедно със сирийската армия в опит да бъдат спрени демонстрациите.  Но дори иранският президент Махмуд Ахмадинеджад показа признаци на разочарование. През август той призова сирийското правителство да седне на една маса с опозицията, като веднага да бъдат приложени замислените от над 11 години реформи.

Иран има какво да губи, ако Сирия на Асад падне. Дамаск е приятел на Техеран от много дълго време, подкрепя Хизбулла и осигурява подкрепа. Хйсам Манна не е коментирал за какво се е говорило с иранците. Тази среща идва след жесток уикенд, по времето на който Сирия беше ударена от Арабската лига, а йорданският крал Абдула стана първият арабски държавен глава призовал Башар Асад да се оттегли от поста си. Турция също е недоволна, заради нападенията над мисиите й в Сирия, подстрекавани от правителството. Анкара не се посвени да намекне дори за намеса, ако протестите продължат да бъдат потушавани с армия. В събота външният министър на Турция пък се срещна с хора от сирийската опозиция, водена от Бурхан Галиун.

Дали ще има официално признаване на Националния съвет? Свободната сирийска армия, която осъществява все по-силни удари, е важен играч. Преди дни бойци от ССА удариха военна база близо до Дамаск, което е най-смелата акция на дезертьорите досега. Над 90 души загинаха пък само за ден при сблъсъци между редовната армия и ССА. Слухове твърдят, че Турция дава оръжие на дезертьорите, тренирани в южната част на страната, но това още не може да бъде потвърдено. По време на няколко акции, ССА разбиха складове за оръжия, което обяснява използването на тежко оръжие по време на сблъсъците с официалната армия.

Досега Националният съвет е признат само от Либия, която сформира подобна институция по време на бунта срещу Муамар Кадафи. Беше очаквано именно Триполи да признае сирийската опозиция, която отива по пътя на либийския сценарии. Дали той е приложим в условията на Сирия, това въпрос, който не е намерил своя отговор все още.

Срещата на сирийски опозиционери с официални лица от иранското правителство може да има не само плюсове – Техеран би се радвал и на разцепление сред Националния съвет. Според вестник Asharq Alawsat Турция все повече мисли за създаване на буферна зона по границата със Сирия, което пък притеснява и Иран.

Европа също реши да затегне обръча около Сирия. ЕС договори допълнителни санкции, включително замразяване на финансирането от Европейската инвестиционна банка в Сирия. Списъкът с лица, които са включени в санкциите, също беше увеличен до 74 души.

Явно санкциите действат, тъй като вече се чуват истории от сирийци, че има дълги опашки за гориво, започнал е токов режим, а Al Arabiya съобщи, че държавата губи по 2 милиарда долара месечно от началото на протестите. Мерките на Арабската лига и ЕС срещу Сирия действат… но срещу правителството, или срещу обикновените хора, това явно още не е ясно.