Взривът във военна база до Техеран: 36 убити и много въпроси

Преди седмица силна експлозия разтърсва база до Техеран, където са съхранявани боеприпаси и ракети. Тогава медиите съобщиха за 17 убити войници от Революционната гвардия на Иран, но се знаеше, че има още тела под руините. Вчера бе съобщено за 36 убити. От тях 23- ма са от елитната Революционна гвардия, които са в тежко състояние. При инцидента загива и генерал Хасан Мокаддам, който е ключова фигура в програмата за разработване на балистични ракети на Революционната гвардия. 

Ирански военни казаха няколко пъти, че става дума за нещастен случай, като отхвърлиха спекулациите за вмешателство от страна на Израел или САЩ (или обща операция). От друга страна генерал Хасан Фирузабади съобщи, че в базата се е разработвал експериментален продукт, който да даде отговор на евентуална атака от страна на Тел Авив. Непосредствено след взрива, израелски блогове приветстваха новината, като възможност да бъде спрян устрема на Иран във въоръжаването с ракети, достигащи Израел.

И наистина, въпреки, че нещастният инцидент се случва в период на напрежение мужду Израел и Иран, правителството в Техеран отрече саботаж. Други ирански източници (медии главно) пък твърдят, че има намеса, заради важността на обекта (сателитни снимки показват, че в района наистина има големи складове и сгради, които най-вероятно се използват за съхранение на ракети). Какво е наистина, тепърва ще се разбира. През 2010 година няколко ядрени физици и хора, свързани с ядрената програма на Иран, бяха застреляни. Тогава Израел отрече, но пък кое правителство ще признае за подобни операции на територията на чужда държава и то пред прага на военен конфликт? При всички случаи тези убийства бяха удар по Иран и ядрената програма.