След войната в Либия възможността за бунт в Мали се увеличава

Снимката е от 13 януари 2008 и на нея се вижда командир от бунтовниците от Нигерско движение за справедливост, действащо в пустинята на Нигер и съставено главно от туареги.

На 15 октомври над 400 туареги, наемници в армията на Муамар Кадафи, се завръщат в Мали. Те са част от наемни части, които се бият в Либия след 1995 година и бунтът на туарегите срещу правителството на Мали. На 25 октомври в Intidar писахме за възможността да има нов бунт в Мали следствие на завърналите се бойци. Проблемите са налице поради най-малко три причини: неразбирателство между трите главни племена на туарегите в Мали, несъгласие с политиката на Мали към туарегите и големият брой оръжие и боеприпаси, иззети от Либия след бунта в Бенгази

Засега има само откъслечни сведения за това, което се случва в африканската страна, но правителството на Мали показва безпокойство от желанието за автономия на туарегите и отделно от враждите вътре в общността – една от причините за бунта от 1990-те години.  Онова, което със сигурност се знае е, че след разбиването на войската на Кадафи, много наемници, съставлявали сърцевината й, са се завърнали по родните си места с оръжие или са се присъединили към паравоенни организации, подобни на Нигерското движение за справедливост. Вакумът след Кадафи ще се усеща из Африка – това е процес, съпътстващ всяка промяна на статукво и правителствата в държавите от региона на Сахара ще трябва да работят здраво, за да удържат вълната от Либия, разпростираща се в района на Азауад (по поречието на река Нигер).

Comments are closed.