Седмица преди вота в Египет: 20 убити и засилваща се хунта

13 души Update: според източници 20 са убитите при сблъсъци в центъра на Кайро между силите за сигурност и протестиращи срещу управляващата хунта в Египет. Възможно е да има още жертви, за които в момента няма данни заради хаоса след среднощните събития. Само една седмица преди гласуването на първите свободни парламентарни избори от десетилетия, сблъсъците хвърлят сянка върху провеждането на вота след седмица. 

Четири от жертвите са убити от изстреляни куршуми – една от тях е 13-годишно момче, уцелено във врата. Мухаммад Фатух, ръководител на полева болница на площад “Тахрир”, заяви пред АФП, че са поели телата на трима убити с куршуми, а други трима умират след вдишване на сълзотворен газ. Египетското правителство отрече използването на куршуми срещу демонстрантите на площад “Тахрир”, но свидетели разказват, че е имало стрелба.

На фона на насилието, военното управление обяви, че не се стреми да удължи преходния период. Също така няма да пречи на демократизирането на страната. Но в същото време генералния щаб не направи нищо, за да спре полицията и силите за сигурност да ударят палатковия лагер на площад “Тахрир”, където се разгоряха най-големите сблъсъци. Кабинетът обяви също, че се създава “изкуствено напрежение”, което застрашава възстановяването на институциите – но тук явно не са включени военните съдилища, които действат на територията на големите египетски градове и десетките арестувани активисти, сред които известният защитник на човешките права, Алаа Абд Ел-Фатах.

Сблъсъци имаше също и в други два големи града – Суец и Александрия в близост до полицейски участъци. По време на сблъсъците бяха заснети множество видеота, но част от тях са унищожени от силите за сигурност заедно с постери и агитационни материали на младежките движения. Активист качи в Youtube видео, показващо как полицай влачи тяло на демонстрант в купчина боклук на площад “Тахрир”, за да прикрие следи:

Протестиращи се прегрупират в Кайро и Александрия, като се очакват нови сблъсъци до сградата на Министерство на вътрешните работи и полицейските участъци в градовете.