Изявление на фелдмаршал Тантауи; 100 000 в центъра на Кайро #Tahrir

Когато обществото гори, трябва да намериш начин да погасиш пожара, а не да го разпалваш. Преди половин час фелдмаршал Тантауи, човекът, който на практика управлява Египет сега, имаше изявление по националната телевизия, предадено по Al Jazeera и Al Arabiya също.

Не каза нищо – не и нещо по-различно от Хосни Мубарак. Нещо повече – той е Мубарак в дрехите на Тантауи. Военните нямат намерение да се оттеглят, докато в Египет не се установи ред. Но какво означава тази дума в техните глави? Хунта? Много вероятно. Със сигурност Египет не е подготвен за изборите на 28 ноември. Вотът може да попадне под влиянието на управляващия Генерален щаб (SCAF). Малко по-рано днес стана ясно, че армията е предложила на Мухаммад Ел Барадей да поеме премиерския пост след оставката на Есам Шараф. Въпреки, че Барадей е харесван от народа, предложението на Генералния щаб не бе прието добре, защото… идва от Генералния щаб.

До 22:00 часа на площад “Тахрир” са 100 000 души. Техният брой нараства с всеки час, като има подобни сборища и в Александрия, и Суец. Протестиращите няма да си тръгнат, докато не бъдат започнати реформите, не бъдат прекратени военните съдилища и арестите на активисти, критикували армията, а също докато не бъдат осъдени хора от полицията, виновни за убийствата на демонстранти по време на януарските протести в Египет.

Египет е в очакване.

Comments are closed.