Как се лази по нервите на Русия

„Още от самото начало бяхме ясни, че тази система не е насочена срещу Русия”, настоя говорителят на Държавния департамент Марк Тонър.

 

Колко интересно – система за ПРО в Източна Европа, която НЕ Е насочена срещу Русия….Срещу кого тогава? Тунгуските ескимоси? Чукчите? Или пък САЩ знаят за някаква древна раса, която обитава мистериозната земя Туле, намираща се отвъд полярния кръг? 

Истината е, че Вашингтон започна поредния танц по ръба, този път лазейки по тънките кремълски нерви. Лошото за американците е, че страната им конвулсира от икономически колики и харчи милиарди в други точки на света. Както колегата Трад писа, има идея и за засилване на присъствието на САЩ в Пасифика. Е какво излиза? Засилване в Близкия изток, в Пасифика и в Източна Европа. Интересно обаче на колко още места може да се засили САЩ, преди инерцията да повлече “свръхсилата” в пропастта?

Това, което във Вашингтон явно не разбират е, че не военната мощ на Русия или Китай е проблем за САЩ, а факта че тези две държави не са така поразени от кризата и благодарение на мастодонтските си материални възможности, източните Титани могат да превърнат Запада в свой финансов роб. Вече се лансира идеята Русия да субсидира ЕС, а Китай, както стана ясно, притежава известен процент от територията на САЩ.

Само че в икономическите войни свръх-раздутият военен бюджет е оловна тежест, а не спасителен пояс. Ракетите, ПРО-то и хилядите морски пехотинци вече повлякоха САЩ към капана на финансовия колапс. Лошото за света е, че на базата на глобалната икономика, колапсът на САЩ ще доведе до колапс на световната икономика или поне на нашата със сигурност…

Comments are closed.