Сблъсъци в Саудитска Арабия; двама убити

Саудитска полиция патрулира по улиците на Катиф.

Съмненията, че Саудитска Арабия ще се окаже също във водовъртежа на арабските протести, все повече се засилват. Като цяло Рияд остана встрани от събитията, а малкото надигания, бяха бързо овладяни и оправдани с намеса на Техеран. Иран със сигурност има интерес от нестабилност в Саудитска Арабия, но в никакъв случай не може да бъде обвиняван за появяващата се нестабилност и бедност.

От три дни Саудитска Арабия отново е свидетел на протести в източния град Катиф.

Според първоначалните сведения двама души са убити и шестима ранени в размяна на изстрели между саудитските сили за сигурност и тези, които правителството нарича “престъпници, обслужващи чуждестранна сила в богата на петрол Източна провинция“. Всички жертви са шиити, които са мнозинство в областта.

Някои източници споменават за четирима убити и 9 ранени, но това още не може да се потвърди със сигурност. Преди два дни силите за сигурност отново стреляха по протестиращи и оттогава напрежението се покачва.

По-рано тази седмица вътрешното министерство отрече убитите шиити да са застреляни от полицейски куршуми. Според министерството действията на полицията са свързани с желанието на Саудитска Арабия да спре проникващо чуждо влияние, намеквайки за Иран, което подтиква хората в Катиф да протестират. Иран отрече намеса.

Малки протести са организирани от членове на шиитската общност в Източната провинция, където властите са разположили военизирана полиция и пропусквателни пунктове. Тази област е свързана с 25-километрова граница с Бахрейн, където преди няколко месеца Саудитска Арабия изпрати войски, за да помогне на тамошното сунитско правителство да смаже водените от шиитската опозиция протести в страната. В самата Саудитска Арабия шиитското население се оплаква от постоянна дискриминация и подбуждане на религиозно напрежение. От своя страна администрацията в Рияд отрича да съществува подобно нещо, като се аргументира с факта, че има назначени шиити дори в изпълнителната власт на кралството.

По-рано тази седмица беше стреляно по пропусквателен пункт в Катиф, но извършителите не бяха разкрити.

 

Comments are closed.