Саудитска Арабия засилва влиянието си

Тази година арабският бунт размести силите в района на Близкия изток. Саудитска Арабия все повече заема мястото на САЩ в Близкия изток – роля, която изглежда вероятно да се увеличи още повече през следващите години, тъй като Саудитска Арабия иска да увеличи разходите си за армията.

Саудитска Арабия разбира нарастващата роля на кралството, като реакция на намаляващото влияние на Съединените щати. За Рияд сътрудничеството с Вашингтон е все още ценно за гарантирането на сигурността на държавата. В същото време саудитското правителство все повече решава да разчита главно на собствените си сили, виждайки отрицателното развитие на отношенията между Пакистан и САЩ – все още съюзници, но със съмнителни взаимоотношения. Има съмнения, че Саудитска Арабия преговаря и с Китай – огромен потребител на петрол.

За онези, които следят новините около саудитската монархия, тези ходове са поразителни. Старата практика Рияд да държи Вашингтон близо до себе си, да спонсорира различни групировки и така да влияе, подкрепена от военния чадър на САЩ, някак започва да изветрява. Днес виждаме все по-засилваща се Саудитска Арабия, която е решила да спре влиянието на Иран в Близкия изток.

Настояването на Саудитска Арабия за свалянето на сирийския президент Башар ал – Асад е ясно предизвикателство към Иран. Саудитците са решителни в подкрепата си за опозицията, както и за решението на Арабската лига да суспендира членството на Дамаск.

Парите винаги са били най-големият ресурс на саудитците и те смятат да ги използват, за да подсилят сферата си на влияние – с удвояване на въоръжените сили през следващите десет години и вкарване по 15 милиарда долара годишно за подкрепа на страни, ударени от финансовата криза.

За огромната военна експанзия говори миналата седмица генерал Хюсеин ал-Кубайл, началник на Генералния щаб на саудитската армия. Поради “околните обстоятелства”, съобщава той, саудитците ще харчат повече, за да постигнат “най-висока степен на бойна готовност”.  За въоръжаването ще отговаря новият министър на отбраната, принц Салман бин Абдул-Азиз, описван като силен ръководител заради многото години, изкарани като губернатор на Рияд. Това контрастира с мнението на чуждестранни анализатори, според които дисциплината в армията куца и има голяма корупция по времето на починалия му през октомври предшественик, принц Султан.

Според неофициално резюме, публикувано от саудитски източници:

  • армията ще се увеличи с 125 000 към сегашните 150 000
  • Националната гвардия ще нарасне до 125 000 души
  • флота ще получи 30 милиарда долара за закупуване на нови кораби и ракети
  • военновъздушните сили ще бъдат подсилени с 450 самолета
  • Министерството на вътрешните работи ще подсили полицията и специалните сили с още 60 000 души
  • ще бъде създадена нова единица специални части

Всичко това означава и закупуване на нова техника. Саудитският списък е златна мина за фирми от САЩ и ЕС. Това особено се вижда при възлагане на обществени поръчки и закупуването на 72 Eurofighters от EADS и 84 нови F-15 от Boeing. Една възможна причина за цялото това надпреварване? Иран.

Големите оръжейни сделки винаги са били слабост на Саудитска Арабия. Но още по-интересно е желанието на Рияд да поддържа статуквото в Близкия изток, като подпомага управляващи в отделни страни. Така например, Саудитска Арабия има отделени 4 милиарда долара за Египет, 1,4 милиарда за Йордания и по 500 милиона годишно за следващото десетилетие, отделени за Бахрейн и Оман. Несъмнено ще дават пари и за Сирия и Ливан.

Саудитски източник съобщава пред The Washington Post, че 15 милиарда годишно са отделени само за “поддържане на мира” – каквото и да означава това.

 

Comments are closed.