Петима активисти осъдени в ОАЕ заради публикации срещу правителството (updated)

UPDATE: Ahmed Mansoor and four other pro-democracy activists pardoned and freed

Петима политически активисти бяха осъдени в Обединените арабски емирства между две и три години, заради обида към лидерите на Емирствата.  

След няколко месеца протакане на делото (от юни до днес, а арестите са от април) съдът се произнесе публично: обвиняемият Ахмед Мансур ще бъде наказан с лишаване от свобода за три години, по обвиненията срещу него. Мансур, който е инженер и поет, чиито произведения са публикувани и в Abu Dhabi Authority for Culture and Heritage, е обвинен за поддържането на блог, който предоставя възможност на останалите четирима подсъдими да изразят своето мнение срещу правителството.

Останалите четирима, осъдени на по две години затвор са: Насър бин Гайт, Фахад Салим Далк, Хасан Али ал-Хамис и Ахмед Абдул Халек. Съдът разпореди и затваряне на сайта. Насър бин Гайт е професор по икономика, работил като юрисконсулт на въоръжените сили на ОАЕ до ареста му през април.

ОАЕ не са свидетели на протести, подобни на тези в други арабски страни, отчасти заради стимулите, предоставени на гражданите.  Един от осъдените написва есе, в което описва този подход като купуване на гражданите да избягват желанието и търсенето на реформи. През октомври пък един от активистите публикува петиция, призоваваща към бойкот на изборите за консултативен съвет, както и, че подстрекава гражданите към нарушаване на обществения ред и демонстрации срещу държавата. Това е последната публикация на Мансур в блога му, съобщаваща за идването на полицията в дома му в 4 сутринта.

Ясен е сигналът, изпращан към активисти в ОАЕ – ако не спазват правилата и говорят срещу правителството, ще бъдат санкционирани и дори вкарани в затвор. Може ли това да е модел за други арабски страни, към които емирите имат интерес? Едва ли – по простата причина, че в самите емирства няма демокрация или свобода на изразяването. В Twitter имаше гневни реакции, които можете да намерите с таг #UAE5.

Семейството на Ахмед Мансур заяви, че той е жертва на кампания срещу него, заради позициите му. Самият процес срещу Мансур стана емблематичен за Емирствата и района на Персийския залив, където подобни скандали не ставаха достояние на обществото или почти не се случваха. Арабските протести промениха това.