В Ирак 30 души убити при атаки; “Армията на Махди” със споразумение с иракското правителство

Сделка за запълваме на броя в силите за сигурност на Ирак е била сключена между правителството в Багдад и разформированата шиитска паравоенна организация на Муктада ас-Садър “Армия на Махди”. Новината, съобщена от The National идва в атмосфера на продължаващо насилие в Ирак – над 30 буха убити и 54 ранени при атаки в централната част на страната.

Хиляди загиват в Ирак само от сблъсъците между "Армията на Махди" и иракската армия. През 2008 година се сключва нестабилно примирие.

Според съобщението, сделката с иракското правителство предоставя на членове на “Армията на Махди” приоритетно третиране при кандидатстване за работа в силите за сигурност. В някои случаи по – подходящи кандидати са били оставен по – назад в списъците, така че бившите бойци, лоялни на шиитския духовник Муктада ас-Садър, да заемат търсените позиции – някои от тях на високи постове, а като цяло разпръснати из системата на силите за сигурност. Служители на правителството са потвърдили тази практика и съществуването на сделката, но иракското правителство отрича.

След като водената от САЩ инвазия пред 2003 година успява да свали Саддам Хюсеин, “Армията на Махди” е една от няколкото бунтовнически групи, борещи се с чуждите сили в Ирак. Те привидно призова за примирие през 2008 година след жестоки сблъсъци между “Армията на Махди” и иракската армия. Хиляди са убити и ранени преди прекратяването на огъня.  Но през 2010 година бойците на Садър се прегрупират, след като духовникът заплаши с нови атаки, ако американските сили останат в Ирак. САЩ определиха края на 2011 година за период на изтегляне от Ирак.

Междувременно

В Багдад три бомби избухната в областта Баб Ал-Шарджи, които убиха 8 души и раниха още 28. Въоръжени лица пък убиха служител, работещ за Министерския съвет. Съобщава се и за убит служител на Гражданска отбрана.  Крайпътен взрив, насочен към камион, пълен със строителни работници за Абу Гариб, уби 9 души и рани най-малко други 12.

В Мосул бомба уби цивилен и рани войник. Във Фалуджа бомба уби седем души, а други 8 бяха ранени.

Въоръжени лица атакуваха конвой, превозващ кмета на Дур. Той е ранен, а бодигардът му е бил убит.