Йемен: неограниченият ограничен имунитет на Салех

В блога си, журналистът Брайън Уитакър от много време следи положението в Йемен. То е особено интересно, в тъжния смисъл на тази дума, защото прозират множеството интереси в района, особено тези на Саудитска Арабия.

Това, което интересува сега Уитакър е скритото послание в т.нар. “споразумение за преход”, с което президентът Али Абдула Салех би трябвало да освободи поста на президент на Йемен. След месеци на големи протести (едни от най-големите в света) и разделяне дори на армията, Салех няколко пъти заяви, че ще си тръгне. Затова днес е още по-интересно дали наистина този човек ще освободи Йемен от присъствието си.

Медии съобщиха, че споразумението за Йемен, подписано миналата седмица, включва имунитет за президента Салех и членовете на неговия антураж. Тази новина доведе до протести в страната, призоваващи за съдебно преследване на Салех. Имаше и сблъсъци, и загинали. Ако наистина са били дадени гаранции за имунитет, кой е този, който ги е дал? Какво представляват те? Какво е тяхното правно съдържание? Едва ли в момента има някой, който да знае точно отговорите на тези въпроси. Или поне онези, които са запознати, не съобщават на обществото и медиите за какво става дума.

Първоначалният план е след подписването на Салех, йеменският парламент да гласува за предоставяне на имунитет за него и семейството му. Това не се е случило засега. Допълнителни въпроси създава фактът, че текстът на подписаното споразумение (ar), публикувано на арабски език на страницата на управляващата партия, не споменава имунитета. Това води до мисълта, че може би части от текста не са оповестени публично.

Салех наистина е категоричен по отношение на споразумението за имунитет. Но при нормални условия едва ли някоя държава би се съгласила да сложи подпис под подобен текст. Една от възможностите днес е, че шестте страни от Съюза за сътрудничество в Залива (ССЗ) – Бахрейн, Кувейт, Оман, Катар, Саудитска Арабия и ОАЕ – са се споразумели да не го съдят, ако Салех влезе на тяхна територия, но че протекцията няма да действа на други места по света. Това със сигурност интересува Салех, тъй като има слухове, че иска да замине за САЩ за медицинско лечение, но според сайта Aden Online (ar), Вашингтон отказва тази визита. Германия и Русия също са казали “не”.

Али Салех официално запазва обръщението “президент” за момента, въпреки, че той официално предаде своите правомощия на вице-президента Хади. Първата работа на Хади беше да определи дата за президентски избори (21 февруари) и да назове 78-годишния Мухаммад Басиндуа (бивш външен министър, присъединил се към опозицията) за министър-председател. През това време Салех явно забравя, че е подписал за отнемане на правомощията му. В неделя той издаде указ, с който предоставя амнистия на онези, които са “направили грешки по време на кризата” (разбирайте опозицията). The Wall Street Journal пък, позовавайки се на високопоставен служител на вътрешното министерство , добавя, че Салех “се е свързал с министъра на вътрешните работи два пъти през последните 36 часа, за да раздаде заповеди за това как да се подходи към определени въпроси “.