Признава ли България сирийската опозиция?

Снимка от срещата на Галиун с Николай Младенов REUTERS/Stoyan Nenov

В рамките на Sofia Platform 2, продължение на конференцията през май месец, в България в момента са членове на сирийския опозиционен съвет, включително председателят Бурхан Галиун. Да, наистина той е тук и то по покана на министър Николай Младенов.

Признава ли България сирийската опозиция на Галиун? Във видеото на БНТ се чува, че Младенов казва:

“С днешната среща поставяме началото на интензивен диалог между България и Сирийския национален съвет, който ние възприемаме като важен партньор за бъдещето на Сирия.”

Не знам на вас как ви звучи, но може би това е фино обявяване на подкрепа за сирийската опозиция от страна на България. Странно, при положение, че има добри отношения с официалното правителство.

Има ли натиск на Франция към останалите страни в ЕС, след като Париж призна Националния преходен съвет на опозицията, водена от Бурхан Галиун? Не би било изненада, но определено изказването на Младенов ще има последици.

3 Replies to “Признава ли България сирийската опозиция?”

  1. При положение, че минаваме за хуманна държава, която подкрепя демократичните преходи и обвинява всяко нарушаване не човешките права,е резонно да се подкрепя опозицията. Знам че ти се стремиш да си неутрален в този “спор”, аз обаче нямам подобни…скрупули и честно казано аз подкрепям позицията на външния министър.

Comments are closed.