След инвазията в Ирак през 2003 година: 9% от жените в Ирак са вдовици

В статия на New York Times от 24 ноември се обръща внимание на един наболял проблем в Ирак – големият брой вдовици. Въпреки, че не е нова тенденция (тя започва още през 1980-те при стартиране на войната между Ирак и Иран), днес става все по-трудно на самотни жени да успеят да въведат ред в живота си или да намерят спътник, който да им помага.

Благотворителните организации не могат да заместят семейството. Много жени са останали вдовици, с по няколко деца. Инвазията на САЩ в Ирак през 2003 година води до огромно нарастване на жените, загубили близки: според иракски данни 9% от жените в страната, или близо 900 000, са вдовици. Според други данни са над един милион. От целия брой – 59% са загубили мъжете си при нахлуването на американските войски.

Много от жените са социално слаби, заради невъзможност да работят и да се изхранват, както и децата си. Предполагам, че когато бомбите са падали върху въображаемото оръжие на Саддам, никой не е помислил за последиците в иракското общество.

(цялата статия)

 

4 Replies to “След инвазията в Ирак през 2003 година: 9% от жените в Ирак са вдовици”

 1. “Случайно” са изпуснати някои неща, които в самата статия в НЙ Таймс са споменати – жертвите от войната са между 100,000 и 125,000 души. По-малко от 10% от тези 900,000 жени (86,000) са изгубили мъжете си от войната (продължителността на живота е по-висока при жените, почти навсякъде, много повече жени губят мъжете си, отколкото мъже – жените си).

  “… От целия брой – 59% са загубили мъжете си при нахлуването на американските войски….”

  Това е абсурдно и бутафорно твърдение, което не може да бъде подкрепено с нищо. При нахлуването на коалиционните войски загиват ~7,000 души (това НЕ СА 59% от 125,000), терористичните организации са отговорни 85%-90% от жертвите. Източник – същия, даден в самата статия, която е преведена избирателно.

  Може би главорезите, които ежедневно пращат самоубийци, коли-бомби и разстрелват друговерците в собствената си държава, също не се замислят за последствията за обществото. Или може би това е причината да го правят.

  Тенденциозна пропаганда, далеч от действителността, колкото и да искаме да я натъкмик към нашите възгледи.

  1. Винаги, когато чета циничните ти коментари на “богоизбран”, се питам дали просто си с промит мозък или си обрязан на осмия ден от раждането ти и така е блокирано духовното ти развитие.

 2. Личните взаимоотношения не са ми интересни, а и не виждам някъде да съм циничен.

  Статията е написана така, че на места заблуждава, на места съвсем открито лъже публиката. Тя не е защитена, тъй като не може да бъде защитена и противоречи на източника си (който е даден в самата нея). http://www.iraqbodycount.org/ е изрично посочен в статията на НЙ Таймс, нека всеки погледне, сравни и прецени за себе си. Ако някой посочи къде точно грешка ще съм благодарен, ако не – живи и здрави! 🙂

Comments are closed.