Интернет и социалните движения в Северна Африка

В Северна Африка, по подобие на Близкия изток, съществуват множество табута и линии, които е трудно да преминеш що се отнася до офлайн пространствата, като вестници и телевизионни канали. Ограниченията се отразяват върху свободата на изразяване и правото на събрания – нещо, с което в България сме свикнали и приемаме за даденост. Но никак не е лесно да се установи вестник в Мароко, да се основе организация за човешки права в Алжир или да се призове за протест в Бахрейн.

Киберпространството е почти единственото свободно място за много групи и индивиди, в което те да могат да практикуват не само правото си на свобода на словото, но и правото за събиране и организиране на сдружения. От 2004 година насам, египетските блогъри и онлайн активисти използват различни Интернет платформи. Именно поради това отделни табута бяха пречупени, а борбата срещу наложената цензура става по-силна заради по-свободното преминаване на т.нар. “червени линии” в организирани предавания и дебати по телевизията.

В известен смисъл има допълване между онлайн инструменти, използвани от активисти, и след това в офлайн работата и мобилизиране на хора за събития, като протести и демонстрации.  Отношенията между офлайн и онлайн общностите се допълват. Един от основните начини, с които онлайн общностите помагат за разпространението на информация и създаването на вълна по конкретни събития, е т.нар. “кроспостинг” (crossposting). Публикуването на информация по даден случай в различни канали е изключително ефикасен метод, използван от онлайн активистите в Северна Африка и Близкия изток. Египет е типичен пример за това. Чрез множеството канали и публикуването на информация в именно даден момент, спомага за достигането до повече хора.

Благодарение на Рами Рауф, египетски активист за човешки права, с когото Intidar поддържа връзка, можем да надникнем в онлайн света на активистите в Северна Африка и как се формират социални движения в онлайн среда.

 

По време на революцията, египетското киберпространство буквално избухна с изключително богато съдържание, което придоби различни форми – текст, видео и снимки. Две основни неща влияят на съдържанието в киберпространството: първото е какво се е случило офлайн, и второто е достъпността на/до платформи за комуникация.

От 14 януари до 24 януари 2011 г., активисти изпращат покани, за да се демонстрира на 25 януари – ден на полицията в Египет – срещу корупцията, безработицата и мъченията в затворите. С цел да се мотивира участие, се публикуват отчети за правата на човека, както и видео клипове на различни случаи на изтезания, както и снимки и кадри от предишни мирни демонстрации. Предоставена е и информация като правни и медицински съвети за онези, които участват в мирни протести, тактики за използване на онлайн платформи и мобилни телефони, места и време на демонстрации на 25 януари, както и телефонни номера за незабавна правна и медицинска помощ от правозащитни неправителствени организации.

От 25 януари до 6 февруари 2011 г. египтяните стават свидетели на серия от репресии върху платформи за комуникация. Мобилни линии, номера на активисти и сайтовете на социални медии (включително Twitter, Facebook и Bambuser) са били блокирани, докато стационарни телефони не работят в някои области на Кайро. По-късно, когато комуникациите са възстановени, активисти постепенно споделят в Интернет какво се е случило, когато комуникациите са били спрени, включително съдържание, показващо нарушения и насилие срещу мирни демонстранти.

Въпреки, че някои омаловажават ролята, която играят в революцията, по време на бунта, онлайн платформите в Интернет са единственото пространство, където египтяните биха могли да споделят това, което те наистина са видели или усетили. Независимо от това, че е важна ролята на Интернет по време на протестите, египетската революция не е “Facebook революция” или “Web 2.0 революция”, или подобни безсмислени определения.

По време на революцията в Тунис, тунизийското киберпространството като цяло – и блогосферата по-специално – е почти единственият източник на информация, снимки и видео на това, което се случва офлайн.