Коледа в Рамалла

Покана от общината в Рамалла за запалване на светлините на елхата в града.

Аз съм от поколението, което си спомня филма „Ключът” – един от първите документални филми за палестинската трагедия – правен в началото на 70-те на вече отишлия си ХХ век. Началните кадри показват едно първолаче, което разлиства буквар и разказва по картинка: „Кокошката има дом. Домът на кокошката се казва курник. Овцата има дом. Домът на овцата се казва кошара… Палестинецът няма дом.”

Оттогава и досега трагедията си остава, а палестинците продължават да са моят учител по надежда. Оттогава и досега си мисля, че един народ, който няма къде да ражда децата си и да погребва майките си, е намерил най-истинското място за подслон и оцеляване. Палестинецът няма дом. Но той има надежда.

В дните, когато светът дори не се двоуми, а за себе си вече е решил, че ще откаже на палестинеца пълноправно членство в световната организация – за пореден път ще го изключи от равностойно място в светската суета, палестинецът за пореден път тържествено ще запали светлините на Коледната си елха. Ще даде израз на надеждата си за справедливост – надежда, която едва ли има как да бъде от тоя свят, тя е небесна. И в мислите и чувствата си аз няма как да не бъда там – с децата, майките и бащите, с дядовците и бабите, с християните, мюсюлманите и юдеите, които ще се съберат, за да слеят в едно надеждите си и така да продължат да учат на надежда нас и нашия свят.

От Мая Ценова

Видео от миналата година: