Местни избори и напрежение в Сирия

В обстановката на нарастващо напрежение, сирийците се явят пред избирателните секции за провеждането на местни избори. Според анализатори, активността ще бъде по-ниска заради призивите на опозицията да се бойкотират изборите. Това се явява и първият опит за цялостен обществен натиск върху управлението на Башар Асад. Държавната агенция SANA показа снимки на хора, които гласуват, съобщавайки, че “избирателите се стекоха пред урните”. В изборите участват 43 000 кандидата.

В Сирия положението продължава да остава неспокойно. През последните два дни постоянно пристигат сигнали, че има боеве край Хомс, Дараа, Идлиб. За сблъсъци между сирийската армия и дезертьори, членове на FSA (Свободна сирийска армия) се съобщава от няколко части на страната. Опозицията съобщава за 6 убити от началото на деня.

Боевете през последните два дни са едни от най-ожесточените от началото на протестите в Сирия. Рано сутринта в неделя, войници от 12-та танкова бригада, базирана в град Исра, на 40 км. от йорданската граница, навлизат в град Бусра ал-Харир, където са се укрили бойци на FSA. Свидетели разказват, че хълмовете северно от града, където FSA прави опит да прекъсне снабдяването на военните части, са сцена на боеве между редовната армия и бунтовници, като през целия ден се чуват експлозии и картечен огън.

Видео от Забадани, близо до Дамаск:

Жертвите от сблъсъците вчера са поне 31 – 26 от страна на опозицията и 5 войници. SANA съобщава за 13 убити войници. Може би с цел да засили международния натиск върху Дамаск, френският външен министър Ален Жупе, обвини Сирия в участие в нападението над френски войници в Ливан преди няколко дни. Сирия отрече напълно.