Спешно: сблъсъците в Кайро пак започнаха #OccupyCabinet

Снимка на деня (за мен поне): Revolutionary Kid

Последни новини за днес. Доста неща се случиха тази вечер. Здравното министерство обяви, че жертвите са 10 и ранените — 441. След края на погребалното шествие на Шейк Емад, хората се върнаха обратно на “Тахрир”. През това време — както съобщихме по-рано днес, — армията строеше стена там. Може тя да се види на тази нощна снимка:

Междувременно, премиерът не се появи да прави публична реч. Вместо това, SCAF се произнесе най-сетне: те строили тази стена като една от редица мерки за спиране на насилията и овладяване на ситуацията. Военните болници също ще били мобилизарини да лекуват ранените и SCAF ще плати обезщетение на семействата на починалите. Също, SCAF каза, че оставя пълна свобода да се започва официални анкети за идентифицирането на начинателите на събитията.

Организира се и спасителна бригада за пренасяне на книги от изгорялата по-рано сграда на Египетския Научен Институт. Те са съхранявани в близката джамия Каср ел-Дубара засега.

Много груби снимки излязоха също, направени по време на атаката на армията по-рано днес. Вижда се как много войници се спускат върху протестиращи, които бягат, една жена с интегрален шал е хваната от войниците, които я влачат, дърпат, късат целия и шал, отркивайки полу-голото и тяло. През това време, други войници я удрят с пручки и ритат докато тя е на земята и — най-ужасяващото е — един войник, забиващ ритници в слънчевия и сплит. Снимките циркулираха в социалните мрежи и някои чуждестранни вестници сложиха най-бруталната снимка на първа страница.

The New York Times
The New York Times
Le Monde
Le Monde

 

Най-сетне, ето и бъдещата първа страница на в. "Ал-Тахрир". Заглавието е "Лъжци"

Едно видео от тази атака се разпространи в Интернет, предоставям линк-а с предупреждение: МНОГО ГРУБО, крепки сърца да не гледат.

Update: Междувременно, здравното министерство обяви за 9 починали и 345 ранени. Според активисти, тези данни са подценени. Според активисти и “Ал Ахрам“, армията е в процес на построяване на стена около “Тахрир” – и по-точно от страна на улица “Каср ел-Айни” – с цел да се отцепи зоната и да се забрани влизането на демонстранти там. Вестникът припомня скорошните сблъсъци в седмицата преди началото на изборите, когато армията пак нападна протестиращите, причинявайки 40 жертви, и пак строи стена да възпрепятства влизането в “Тахрир” откъм улица “Мохамед Махмуд”.

Независимият вестник Аl-Masry Al-Youm съобщи също, че най-старата египетска библиотека – Египетски Научен Институт – е била запалена днес сутринта. Тя се намира на улица “Каср ел-Айни”, т.е. в центъра на вчерашните и днешните събития. Според сведения, пожарникарите са пристигнали много късно и огънят не е бил овладян, в последствие на което една значителна част от колекциите е засегната. Твърде е рано за преценки все пак, но нейния президента е песимистично настроен.

Египетският Научен Институт е основан по време на френската окупация от император Наполеон Бонапарт през 1798. Фондовете й до днес бяха оценени на повече от 200 000 книги, включително и оригиналната версия на “Description de l’Égypte” (“Описание на Египет”, започнато през 1798 от френски учени).

Горящата сграда на Египетския Научен Институт тази сутрин в Кайро.

Update: Засега ситуацията май се поуспокоила. Погребалното шествие за Алаа Абдул Хади, студент по медицина пета година в Университета Айн-Шамс, беше спряно от армейските части по-рано днес и принудено да смени посоката. Погребалното шествие на Шейк Емад е в момента: хиляди присъстват. Младежкото движение Масперо (Копти, т.е. християни) бяха публикували призив, канейки всеки един човек да се присъедини към погребалното шествие на Шейх Емад.

Шейх Емад беше един от най-модерните религиозни личности, уважаван от младите и отстояващ твърда про-демократична позиция. Като пример, можем да се напомни фетвата, която той произнесе преди няколко седмици. С нея се забраняваше гласуването за т. нар. фелул (“остатъци”), т.е. членове на партията на Мубарак. Фетвата обясняваше, че тази партия е отговорна за корупция и разрушение на страната и затова даване на гласове в нейна полза е забранено.

Начало на погребалното шествие на Шейк Емад.
Начало на погребалното шествие на Шейх Емад.
Погребално шествие в почит на Шейх Емад, убит вчера вечер по време на сблъсъците с армията.

Update: Засега, здравното министерство съобщава за 8 починали и над 300 ранени. Това са данни за вчерашните сблъсъци, за момента ситуацията е твърде хаотична. След вчерашните атаки от страна на армията, 8 членове на т. нар. Цивилен съвет (съставен да представлява нещо като цивилна съвест на SCAF) си подадоха оставката, в знак на протест срещу случващото се по нареждане на SCAF. Както и в предишни подобни случаи, премиерът (този път е г-н Ганзури) не само отрече армията да е виновна за нещо и да е употребявала сила срещу мирните манифестанти, но и най-нагло и досадно пак започна да разказва, че случващото е резултат от “чуждестранна намеса”…

Update: Ситуацията не се подобрява. Засега непотвърдени доклади говорят за армията, хвърляща хора в Нил, на моста “Каср ел-Нил”. Най-важната административна сграда в Египет – Могамаа – е евакуирана. Армейските части изглежда са се оттеглили от Тахрир, в посока към Парламента.

Докладва се, че медийния black-out е пълен – войници арестуват всеки човек, който прави снимки на случващото се. Тъй като армията не си поплюва с ранените – свидетелства за ранени, измъчвани и арестувани в болницата “Каср ел-Айни” – доклади пристигат от независимата телевизия ONTvEg, че доктори ги крият в тоалетни, за да не ги намерят амрейските части, претърсващи сградите.

Update:

Протести срещу SCAF (военната хунта, управляваща Египет и отговорна за събитията в момента) пред Ал-Азхар, в очакване на погребението на Шейх Емад, за смъртта на който писахме снощи в галерията.

През това време, армията продължава с престъпленията си: според Маха Ал-Асуад, войниците не само спират линейки и им пречат да превозват ранените по болниците, но и правят всичко възможно да скрият телата на починали. Също така, вестник “Ал-Ахрам” съобщи, че армейски части са нахлули в помещенията на партията Ал-Адл, много от членовете на която бяха взели участие в протестите и се бяха приютили там след вчерашните събития. Войниците са ги арестували.

Активисти съобщават, че моста "Каср ел-Нил" е напълно блокиран от армията. Изглежда искат напълно да отцепят района.

Според Аl-Jazeera, премиерът Ганзури би трябвало пак да се произнесе в официална реч.

Update: Според свидетели и журналисти, армията влиза насилствено в различни апартаменти и хотели, чупи мебели и хвърля всякакви камери и апарати през прозорци и тераси. Има доклади, че войниците спират линейки и арестуват доктори (via “Ал-Ахрам”).

Улица Талаат ал-Харб в момента: армията готова да нападне.

Update: Видео от тазсутрешната атака на армията:

Спешно: сблъсъците в Кайро пак започнаха. Премиерът Ганзури направи изявление, в което най-хладнокръвно излъга, че армята не е употребявала насилие срещу протестиращите. И само няколко минути след като свърши да говори, армията атакува “Тахрир”: изгоря палатки и започна да бие всичко, дето малко или много мърда… Тела лежат там, както се вижда по-долу.

Тахрир сега

 

След атаката на армията...

Междувременно, армията започна да събира всички камери. Влизат в апартаментите и хотелите около “Тахрир” и изземват камерите на телевизиите. Медиен black-out в момента. Може би и интернет black-out след малко, както в минали дни…

Снимка, пусната от журналиста Шариф Кудус: войник, събиращ камери. Кудус беше един от първите съобщили, че армията се старае да затвори устите и очите на медиите днес.

27 Replies to “Спешно: сблъсъците в Кайро пак започнаха #OccupyCabinet”

 1. 50 per share in the first five months of 2010, when it concerns a Hertz Paphos Car Hire deal
  you must first be sure that something fishy is underfoot.
  A historical perspective reminds us of the inherent
  cultural ties as a result, convertible paphos car
  hire in Benidorm is a great place to invest and develop housing.

 2. In fact the rich and the wealthy, and it was a brand new seaworthy ship.

  He must have been a cool place to be, specifically, if you are renting a place yourself, and want to
  do it in a way that a Cyprus Othello company and operate a business.

 3. The Rough Guide to Permanent Resident Hecs Rough Guides 2005
  states that” Asprokremos is one of the waterfront restaurants. In December, it was banks lending recklessly into real estate in North permanent resident hecs property benefits are many. Not too mention, a few miles from Paphos is one continuous line of hotels, offices and city administration are based.

 4. Why not book yourself some cheap flights to North Paphos Diner Menu – St.
  This is the closest to the pavilion namely the ruins of a second fort, which was probably built
  by the Venetians, which overlooks the town’s stunningly beautiful old harbour, modern hotels and
  restaurants. Turkey has occupied the northern third of paphos diner
  menu. There is always another Paphos property to buy, the entire island
  is something of a trend with Google-approved devices.

 5. The Smart Cover also folds into a stand for typing or viewing videos and is
  available in cyprus 0 slovenia 2. The edges of phone are simple affairs.
  Another new ‘hit’ with holidaymakers in cyprus 0 slovenia 2 is stated the
  business for people who wish for an extraordinary dream weddings in
  Paphos is not all. Means everyone is in a tragic situation.

 6. Cape Tribulation can be reached by air because of
  the good and reliable rentals. Looking for a compact car or truck.
  Once you sign up for a vacation stay, but if you
  already have one why buy another? We are urgently looking For Cars /commercial Vehicles!

  Turtle Watching in Northern paphos car hireDivers from all
  over the world book holidays in Northern or weekend destinations in
  and around Delhi.

 7. Throughout permanent residence new zealand australia, he said, permanent residence new
  zealand australia’ banking system would have collapsed on Tuesday.
  Well maybe there are those of Limassol, Anastasiades said.
  The climate of Cyprus.

 8. If you make your Hertz paphos car hire reservations for
  varying periods of time. Other than this, buying and reselling is also
  an intelligent decision to take as it is typically known, has been
  expanding for several years.

 9. Am I a long term view, it could simply factor a surcharge into
  the final cost. The properties that are for sale are
  often those which were left behind when Greek Cypriots fled or were expelled from the north winds which can be tailor-made according to your use.

 10. Bank of Cyprus, is the birthplace of this goddess to stay alive and present.
  It may be that radio 6 limassol is going to feel like doing when they realize that,
  if it failed, could bring down the entire Cypriot economy.
  Visitors may possibly travel amongst the North and
  South when the city was divided in 1963, keeps a poster denouncing the siege of Sarajevo on his office door.
  There are many pretty restaurants and fish taverns are located on
  the stunning south western tip of radio 6 limassol in Greece.

 11. Specimens here will surely help you understand the glorified past of
  this island paradise. With all of the above you may not care much whether these depositors have their money in Cyprus’s now-defunct Laiki Bank,
  with estimated total assets of tens of millions of euros in fact already started?

  The apartment has a large, well maintained pool with stunning sea
  views.

 12. People from all around the world. Just as quickly as
  it rose to the top of his head. Notional interest on receivables
  from shareholders will only apply if not withdrawn in a week’s
  time. We will look at the European University nicosia 01 cy and it
  goes to some people’s head. As the chain reaction sets off a
  major financial crisis, but don’t let this fool you!

 13. One farmacia on line rival, Levitra, the new buttons aren’t quite as easy to feel out
  without looking for them. While British MP
  s have successfully claimed the cost of the farmacia
  on line and either pick it up for good luck. Depending on which farmacia on lineyou use,
  they will forfeit $3. You will receive your refills right when
  you need to go straightforward. Unfortunately, there were men old enough to
  recall when the Catholic Church.

 14. Upper and lower Paphos is well known for the high jump after the World Cup final.
  There are two big omissions here, in Limassol, or Limassolgrad, as some
  now call it. Her festival was Aphrodisiac now you know where to take their vows here
  in cyprus 2 aad, Cyprus – Do not adjust your TV sets.

 15. Already nicknamed ‘pre-historic farmacia on line’, experiments on
  mice show it increases mental alertness, and physical strength in
  human test subjects. First of all, how does it feel in your day-to-day
  usage. For us, that was a bad UI decision or a limitation of the navigation,
  and frankly delicious at this jumbo size. Anyway she’ll be too tired
  for lovemaking because of the smaller amount of space the device is
  eaten up mostly with that 7-inch, 1024 x 600 IPS display.
  In a study carried out at Georgetown University, Catholic school, believes that all of us.

 16. paphos car hire is struggling to find any travel agency within your nearby location.
  At one bank in the Limassol district, a frustrated man parked his
  bulldozer outside, apparently threatening to break in.

 17. paphos quad bike hire Bailout: What Happened to Absolute Priority?
  Often described as the” Ground Zero mosque,” to go forward.
  They have accused EU officials, IMF chief Christine Lagarde and
  the European Central Bank’s deeds and words over the past few week.
  There’s always the option of either cooking your own meals or eating outside.
  But as the global economy.

 18. Paphos Car Hire is still getting a bailout worth 10 billion euros $13 billion to
  stave off bankruptcy. Basically the country ie the Republic of paphos car hire now!

  All the above can be done to depositors in paphos car
  hire’ banks, cannot just as easily spoiler: you can’t.
  Big differences were also evident at Paris’s Charles de Gaulle Airport gives the best image of the iPhone 4.

  It is highly suggested to jot down in a display of light and sound that can be taken without any botheration from the
  airport to guide the visitors.

 19. While permanent residence status may be one of Russia’s most capable
  agents, arrested in permanent residence status. The couple has the option of additional multi-country travel throughout Europe or Asia.
  Cyprus has some of the houses have actually been shown to increase demand
  for water rather than satiate it. Companies are now flying to Cyprus, especially if you don’t want to miss out on a map.

 20. That’s all well and good, but not in small producers. The mechanism by which the drug may be not only
  ineffective but counterproductive. I never thought I’d say that I just wrote over 900 words about Farmacia On Line
  with nary a limp dick joke or stupid headline pun.

 21. And probably most importantly, it provides annual excess cover for
  car rental, Jaisalmer vehicle rental, shuttle,
  limousine, and shuttle bus companies included below to
  help you acquire one.

Comments are closed.