Споразумението е подписано, но нищо повече

AFP PHOTO / KHALED DESOUKI

Както медиите съобщиха, сирийското правителство подписа дълго чаканото споразумение с Арабската лига за допускане на наблюдатели в страната. Според очакванията, те би трябвало да обикалят различните райони, за които се казва, че има сблъсъци и убийства и след това, както си му е редът, ще бъде написан доклад със заключения.

Но… как да си представим, че това ще се случи? Наистина ли наблюдатели ще бъдат допуснати в размирните райони, където бунтовници и армия се стрелят всеки ден, а дори в деня на подписването на споразумението загинаха над 100 души. Как ще бъдат допуснати хора отвън в райони вътре в страната? Много просто.

Очаква се армията наистина да се прибере в казармите и улиците да бъдат освободени от танкове и бронирана техника. В същото време в действие ще влязат въоръжени цивилни. Те ще стрелят по замисляните от опозицията протести в страната и така ще бъде оправдано присъствието на армията в Хомс, Хама, Идлиб и други градове, където сблъсъците са ежедневие. Когато това – протести и стрелящи “терористи” по протестиращите – се случи по време на посещенията на международните наблюдатели, правителството ще докаже своята версия за събитията, а докладът на Арабската лига ще изглежда така, сякаш е излязъл изпод перото на чиновник в Дамаск.

Това няма да е качествено посещение и наблюдение на хора отвън. Споразумението беше подписано, но нищо повече. Нищо не гарантира, че армията наистина ще спре да действа по време на протести или, че няма да се появят терористи, стрелящи по демонстрантите. Можем да очакваме всичко от доклада за Сирия и да имаме едно наум за събитията, които ще опише този доклад. Хората искат истински резултати и гаранции, а не хартии на масата.

Comments are closed.