Дебатът в “Капитал” за членството на Палестина в ООН зацикли

Членството на Палестина в ООН предизвика масови дебати. Те не подминаха и България, чиято позиция е доста потайна. Вестник “Капитал” пусна онлайн дебат на страницата си в края на ноември, подкрепен от Европейския парламент. В него взеха участие Мая Ценова с позиция “за” и д-р Албена Танева с позиция “не”.

Изложенията на участниците предизвикаха над 100 коментара общо, като някои от тях граничеха с глупостта и явно непознаване на ситуацията в Израел и Палестина (което говори, че някои хора пишат коментари само, за да пишат нещо). Други бяха аргументирани и това прави чест. Онова, което сега стои като въпрос е защо няма излъчен победител вече два дни? От 30 ноември до 26 декември трябваше да се посочи страната, победила в дебата. До днес резултат няма.

Може би е заради празниците или забавянето на един от участниците. Тъй като познавам Мая Ценова и знам кога е пуснала текста си, явно остава д-р Танева. Няма да навлизаме в подробности, но ще изчакаме излъчването на победителя. Засега такъв няма. Д-р Танева трябваше да побърза, защото търпението в подобни дебати не е на почит и трябва да си точен.

Към 17:30 на 28 декември, резултатите от гласуването са ясни и според мен трябва да осигурят победа за позицията “за” приемане на Палестина в ООН:

One Reply to “Дебатът в “Капитал” за членството на Палестина в ООН зацикли”

 1. Наистина има интересни коментари.

  Руслан Трад 24 дек 2011 02:17 :
  “…Израел няма конституция заради религиозното право…”

  Няма подобно нещо, върховния съд е ляв, законите – светски, единствената религиозна традиция е внесена при сключване на брак, толкова. Допълнение – Великобритания също няма конституция, а на технически погледнато е абсолютна монархия/теокрация.

  “…например в квартали на религиозни нямат право да влизат не-евреи…”

  Ами, не – с бръснатата си глава, цигара в устата и тениска на Металика съм се разхождал спокойно из религиозни квартали (освен ако не е цигара на Шабат)…никой не ми е поискал паспорта, че да разбере какъв съм. Друго е обаче в арабските и или африканските квартали, там хората ги е страх да припарват (подобно на ромските квартали в София), там стават повечето убийства, там е концентрацията на криминалния контингент. Това обаче са вътрешни проблеми.

  В коментарите като цяло се вижда оеднаквяване на ислямофобията с критиката към тази или онази държава/организация. Похват, който ако бъде използван от другата страна ще се вдигне шум до Бога.

  Във въпросните коментари беше зададен въпроса “коя Палестина?”, с цялата му условност. Отговор няма, а наистина е интересно – коя Палестина, тази в З.Б. на Фатах или в Газа на Хамас? Да, хубаво ще е да няма разделение, да дойде демократична власт, Палестина да бъде самостоятелна държава и всички да живеят в мир. От целия конфликт редовите араби страдат най-много, статистически и всякак, лъгани и манипулирани от лидери с всевъзможни идеологии.

  Браво на Капитал за идеята, поздравления на Мая Ценова и д-р Албена Танева.

Comments are closed.