Ирански ракети удрят дисидентски лагер в Източен Ирак

Снимка: Facebook

Иранската дисидентска организация Ghasedane Azadi от няколко дни алармира за атаки по бежанския лагер Camp Ashraf в Източен Ирак, провинция Дияла.

В тяхната Facebook страница бяха пуснали съобщение, че ракети са били изстреляни от иранска територия към лагера. В момента той събира над 3 000 души, противници на властта в Техеран, като близостта му до границата спомага за зачестяването на ударите по лагера Ашраф. Преди два часа (00:00 българско време) се съобщава за втора атака за последните 48 часа, извършена от IRGC, Революционната гвардия на Иран.

Националният съвет за съпротива в Иран обвинява правителството на Ирак в съучастничество и предоставяне на помощ при атаките на своя територия, като се визират близките връзки на премиера Нури ал-Малики с иранския режим.

Лагерът Ашраф понастоящем е един от най-големите центрове на дисидентството в Иран. “Жителите” му, тъй като е наричан и Ашраф Сити, наброяват повече от 3 400 души, като от тях има и много жени и деца. Лагерът се намира само на 120 км. от иранската граница и 60 км. от Багдад, което е причина да бъде предпочитан център за съпротива на лявата организация “Народни муджахидини на Иран” – опозиционна паравоенна организация, чиято крайна цел е свалянето на аятоласите в Иран. Два са центровете на организацията – лагерът Ашраф и френската столица Париж, където се намира голяма част от изгнаничеството на Иран.

Преди ден ООН постигна споразумение с иракското правителство хората от лагера Ашраф да бъдат преместени по-близо до Багдад. Това не бе посрещнато с ентусиазъм от иранските опозиционери, тъй като вярват, че Ирак помага на Иран да бъде унищожена опозицията срещу Техеран. Сякаш, за да потвърди тези страхове, бе оповестено, че Иран ще засили военното си сътрудничество с Ирак.