Наистина ли САЩ желаят подобно приключение?

Иран потвърди, че тестовото изстрелване на ракети за далечни разстояния е преминало успешно. (Al Jazeera)

Новите ракети се наричат Ghader и са създадени, за да отговорят на провокации от типа на тази на САЩ. В момента Иран предприема стъпки за блокиране на протока Ормуз. През него преминава около 40 % от трафика на петрол и това е голямото притеснение на западните държави. По време на войната между Ирак и Иран през 1980-те години американският флот подсигуряваше редовните доставки да излизат от Персийския залив. Днес можем ли да говорим, че играта е със същите правила?

Бях изненадан от текст в любимият ми DW, който защитава интервенция и санкции от страна на Запада върху Иран:

Без значение дали Техеран блъфира или просто се опитва да вдигне цената на петрола, Вашингтон няма да отстъпи. Европа също би трябвало да не отстъпва. Повече от пет години след като Съветът за сигурност призова Иран да спре, страната продължава да обогатява уран и да усвоява технологии за направата на ядрено оръжие.

Кой определя коя държава може да има развитие в ядрена посока и коя не? Защо и тук се прилагат двойни стандарти – все още не се казва публично. В района има други две ядрени държави – Пакистан и Израел. За Израел не се казва и дума, явно предполагайки, че е справедливо тази държава да може да разполага с ядрено оръжие. Пакистан е особена страна. От няколко месеца САЩ губят доверието на Пакистан и обратно. Тази тенденция се засили след удара по предполагаемата база на Бин Ладен в Аботабад, когато американските сили предприеха мисия, без да кажат за това на пакистанските си съюзници – дори фактът, че операцията бе на пакистанска територия, не бе достатъчен за Вашингтон да се довери.

Сега Иран е на прицел повече от всякога. Двоякото прилагане на международното право е осъдително. Правилата трябва да са еднакви за всички. Прилагането на законите на джунглата в политиката никога не носи добри резултати. Явно е, че има напрежение и това, че една държава иска да защити съюзници и свои интереси , като отреже пътя за развитие на друга, е подло действие. Преди няколко месеца в интервю бившият американски президент, Джордж Буш, заяви, че най-сигурният начин за възстановяване на икономиката е започване на война. Колкото безскрупулно, толкова и подкрепено с факти изказване. Обама готов ли е за подобно приключение с неясен край, за да влее финанси? Тук, в този случай, в това време – резултатът от напрежение с Иран е абсолютно непредсказуем. Правилата са просто различни от тези с Ирак и Афганистан.

Comments are closed.