Как се прави атентат от няколко реда в Интернет

Докато слушах вечерните новини, съобщиха, че Хизбуллах готвели атентат на софийското летище срещу израелски граждани. Предполагам, че в този момент хора са изпаднали в ужас, някой се е изпотил, а друг е започнал да псува ислямистите. Първото нещо, което трябва да се каже е, че Хизбуллах няма практика, включваща атентати. Това е паравоенна организация, действаща с войници, а не със подмолни средства – самата организация Хизбуллах има въоръжени сили (важно – въоръжени сили, а не въоръжено крило, характерно за друг тип организации, към които Хизбуллах не принадлежи). Цялата информация, върху която гърмят медии, като bTV и “Дневник” се намира в този сайт – Izrus – в няколко реда:

К годовщине ликвидации высокопоставленного чиновника “Хизбаллы” Имада Мораньи (12 февраля), ливанская группировка может готовить крупный теракт против израильтян в болгарской столице – Софии. Агентурная информация передана израильскими службами безопасности болгарским коллегам, сообщает Walla!.

Самите Izrus цитират  израелски сайт на иврит (Izrus е също израелски, но на руски), където няма повече написано. По-късно “Дневник” обновиха информацията, като стана ясно, че спецслужбите нямат изобщо данни за подготвян атентат. Т.е. цялата новина се крепи на… няколко реда в израелски рускоезичен сайт с не много голяма посещаемост.

Nice, a?

Това, което можем да направим сега е да не се отдаваме на паника и да проверяваме информацията, а не да я считаме за достоверна като първосигнална реакция. Проверки на летищата има така или иначе, а нивото на сигурност е вдигнато от години насам. Вероятност да има атентат където и да е по света е 50/50 – или ще се случи, или не. Паниката е по-опасна.