Балуджистан: войната, за която никой не говори

Няма да крия, че една от мечтите ми е да се занимавам с журналистика на място – т.е. във военни зони, труднодостъпни райони, там, където животът струва колкото цената на един куршум. За един от тези региони става дума в следващите редове.

Photo by Marc Wattrelot

На територията на скалистите планини, заемащи югозападната част на Пакистан, се намира най-голямата провинция в страната, Балуджистан. Далеч от оживените градове като Лахор, Карачи и Исламабад, този отдалечен район от 60 години е бойно поле за бунтовниците от етническото малцинство балуджи. От общо 15 милиона, 8 милиона живеят в Пакистан. Въпреки това те на се взети под внимание и са искрено дискриминирани от Пакистан. Продължаващият конфликт често е наричан “мръсната война на Пакистан”, заради множеството убийства, отвличания и безследно изчезнали от двете страни.

Въстанието на балуджите срещу правителството на Пакистан не получава силен международен отзвук, дори е много скромен откъм реакции, коментари или кампании на солидарност. През последните години вниманието бе приковано към други райони на Пакистан, където се намират части на талибаните, граничните области с Афганистан, “войната срещу тероризма”… Верният съюзник на САЩ, какъв бе през повечето години Пакистан, не можеше да получава упреци, ако Вашингтон искаше да продължа съдружието срещу талибаните.

Самата провинция Балуджистан граници с Иран и Афганистан, което я прави изключително важна. Но и затворена. Голяма част от трансграничната пропаганда в тази част на света преминава от там. Малко външни хора получават достъп или разрешение за пътуване в района.

Ето защо филмът на Al Jazeera и журналистът Ахмад Зайдан е толкова интересен. Зайдан пътува през Балуджистан, за да се срещне с ключови фигури от балуджите, които обясняват историята и текущите събития в региона, като получава достъп за интервю с лидера на бунтовническото движение в Балуджистан, борещо се за автономия от Пакистан.

Филмът предлага поглед отвътре в провинцията, която през 2010 година е с най-голям брой на атаки от всяка друга провинция в Пакистан – което пък прави статистиката една от най-ужасните в света по принцип.

Comments are closed.